FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: premijerno izvedeno "Cvijeće od papira" Egona Wolffa

SPLIT,27. veljače 2005.(Hina) - Večeras je na komornoj "Sceni 55"splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta premijerno izvedena dramasuvremenog čileanskog autora Egona Wolffa "Cvijeće od papira" u režijiIvana Plazibata u kojoj nastupaju Andrijana Vicković i Elvis Bošnjak.
SPLIT,27. veljače 2005.(Hina) - Večeras je na komornoj "Sceni 55" splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta premijerno izvedena drama suvremenog čileanskog autora Egona Wolffa "Cvijeće od papira" u režiji Ivana Plazibata u kojoj nastupaju Andrijana Vicković i Elvis Bošnjak.

"Ljubav je slomljen zub u gladnim ustima. Ljubav je tronogo pseto. Ona je poput tanga koji plešu dvoje bogalja", piše autor koji punu afirmaciju doživljava nakon pada Pinochetova režima.

Drama je napisana još 1970. i može se iščitavati na više razina, kaže redatelj Plazibat kojemu je ovo prvi angažman u splitskom HNK.

U drami veliku ulogu igra društveni kontekst u kojemu je nastao tekst, odnosno čileanski represivni sustav u kojemu je zadiranje u tuđu intimu, upad policije u stan, uobičajena pojava. Međutim, "Cvijeće od papira" nije politička drama, nego priča o odnosu dvoje ljudi, muškarca i žene čiji susret dovodi do složenih odnosa, nasilja, manipulacije i uništenja.

Ljubav je na sceni promatrana kroz prizmu odnosa dvaju likova različitih društvenih slojeva, socijalnih i društvenih identiteta, koji uvjetuju različite koncepte ljubavi.

Slučajan susret i gesta ljubaznosti prema strancu uvod su u niz događaja koji vode prema kraju svijeta kakvim ga znamo i u kojemu ljudski neuspjeh postaje slikom globalne katastrofe.

Egon Wolff u tekstu spaja realizam i simbolizam te sociologiju i mitologiju uz čiju pomoć daje lijepu i potresnu sliku uništenja unutarnjeg krajolika žudnje.

Drama je svoju splitsku premijeru trebala imati prije mjesec dana, no, odgođena je zbog bolesti glumca Josipa Zovka koji je na kraju morao odustati od sudjelovanja u predstavi, pa ga je uspješno zamijenio ravnatelj splitske Drame Elvis Bošnjak.

Scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografkinja je Najda Bauk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙