FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 25. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je da je počelo uklanjanje otpada zakopana u temelje poslovnog objekta tvrtke "Karbon-nove" u Zaprešiću. Ta je tvrtka organizirala uklanjanje otpada po odluci i pod nadzorom inspekcije zaštite okoliša. Ministarstvo javlja da je "Karbon-nova" obvezna ukloniti nađeni otpad onako kako to zakon predviđa. Rezultati analize nađenih tvari poslani su u Zavod za javno zdravstvo i bit će poznati idući tjedan. Ministarstvo je potkraj siječnja posumnjalo da je ta zaprešićka tvrtka zabetonirala opasan otpad te je nakon prijave udruge Zelena akcija da nezakonito postupa s opasnim otpadom u "Arbon-novu" poslalo inspekcije. U krugu te tvornice, 31. svibnja lani, nađeno je 60 tona uskladištena opasnog otpada. Tvrtki je naređeno da ga ukloni, no inspekcija je 25. siječnja ove godine utvrdila da je uklonjeno 30 tona, što je polovica opasnog otpada.

ZAGREB - Novi operateri fiksne telefonije, tvrtke Optima Telekom i Portus, zadovoljne su u načelu današnjom odlukom Hrvatske agencije za telekomunikacije koja je dala suglasnost T-HT-u za ponudu o sniženim cijenama međupovezivanja operatera, doznaje se iz obje tvrtke. Predsjednik Uprave Optima Telekoma Roland Žuvanić pritom je u telefonskom razgovoru istaknuo da su tu ponudu T-HT-a očekivali puno prije, početkom ove godine, ali da su ipak zadovoljni što sada konačno imaju nekakvu orijentaciju za svoje buduće cijene. Iz Portusa pak, koji se na tržištu fiksne telefonije planira predstavljati pod imenom H1, naglašavaju da je odlukom Agencije konačno savladana velika prepreka u realizaciji njihovog nastupa na tržištu. Nove cijene međupovezivanja sa T-HT-om će im, kažu, omogućiti i da građanima zasigurno ponude niže cijene razgovora s fiksnih na mobilne telefone, kao i s fiksnih telefona u inozemstvo.

ZADAR - "Istina o Domovinskom ratu" naziv je konvencije koju su u prepunoj dvorani Hrvatske kazališne kuće u Zadru organizirali HVIDR-a Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je od hrvatskih vlasti zatraženo da optuženom generalu Anti Gotovini omogući razgovor s haaškim istražiteljima nakon što haaško tužiteljstvo povuče drugu, promijenjenu, optužnicu protiv njega. U zaključcima skupa stoji da su hrvatske vlasti Gotovini onemogućile razgovor s haaškim istražiteljima. Na skupu se nije pojavio nitko iz Ministarstva branitelja, a brzojav ministrice Jadranke Kosor i brzojav iz Ureda Predsjednika Republike su izviždani. Ako se naš glas ne čuje ili ne želi čuti, spremni smo na razne akcije i nećemo stati, istaknuo je umirovljeni general Ante Roso. Predsjednik Udruge dragovoljaca iz Zadra Ante Martinac podsjetio je da 90 posto građana u svim anketama ne želi da se general Ante Gotovina izruči Haagu, no unatoč tomu vlast ga želi izručiti.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je novi Zakon o obveznim odnosima, jedan od važnijih za rad hrvatskoga pravosuđa i gospodarstva. Najvažnije novine zakona, koji se pripremao desetak godina, jesu uređenje prava osobnosti te zateznih i ugovornih kamata. Fizička i pravna osoba imaju pravo na zaštitu svojih prava osobnosti, primjerice prava na život, ugled, čast, privatnost. Zakonske zatezne i ugovorne kamate vezuju se uz eskontnu stopu HNB-a, a te bi odredbe na snagu stupile 2008., dvije godine nakon što na snagu stupi sam zakon (početkom 2006.) Sabor je izmijenio Zakon o USKOK-u i tom Uredu osigurao potpunu i nedvojbenu nadležnost u kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcijskim kaznenim djelima. Važan je dio proširenje ovlasti u pogledu bankarske tajne, tj. uvida u bankovne račune osoba čije su transakcije sumnjive.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je trenutačno stanje u vezi s početkom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji možda najozbiljnije do sada, premda se slično stanje ponavljalo prije svake važne odluke. Ministrica je izvijestila da je premijer Ivo Sanader na sastanku izvijestio čelnike parlamentarnih stranaka o aktivnostima hrvatske diplomacije u vezi s rješavanjem pitanja vezanih za početak pregovora s EU-om. Najavila je da će premijer Sanader ovih dana uputiti pismo europskim čelnicima i prijateljima te da će to učiniti i oporbeni lideri, kako bi partnere izvijestili o naporima koje Hrvatska čini radi ispunjavanja kriterija suradnje s Haaškim sudom. Na novinarsko pitanje ministrica je odgovorila da nema informacija o mogućem dolasku još jedne optužnice iz Haaga.

KARLOVAC - Ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt izjavila je da će oni koji tvrde da je haški optuženik Gotovina dostupan hrvatskim tijelima morati podastrijeti dokaze, a bez dokaza odgoda početka pregovora za pristupanje EU bila bi nepravedna prema Hrvatskoj. Tiskovnoj konferenciji karlovačkog DC-a predsjednica stranke nije osobno bila nazočna nego je odgovarala telefonski. Ocijenila je da je rat obavještajnih službi i njihova "rasprava koja optužuje haške istražitelje kao špijune naštetila Hrvatskoj" i dodala da tužiteljstvo Haškoga suda radi svoj posao, a kada za to dođe vrijeme "i obrana će raditi svoj posao". Na pitanje dijeli li optimizam s predsjednikom Mesićem da će pregovori početi 17. ožujka, Škare Ožbolt je odgovorila da bi odgađanje bilo nepravedno i nekorektno prema Hrvatskoj jer sva tijela rade na utvrđivanju gdje je Gotovina.

ZAGREB - SDP-ovac Nenad Stazić vodit će saborsko povjerenstvo koje će istražiti činjenice u vezi s poslovanjem tvrtki u vlasništvu ili djelomičnom vlasništvu Radimira Čačića i Zlatka Tomčića, odlučio je Hrvatski sabor. Sabor je imenovao članove tog istražnog povjerenstva - za potpredsjednika Krunoslava Markovinovića (HDZ), za tajnika Ivana Vučića (HDZ), a za članove Emila Tomljanovića (HDZ), Franu Pitlovića (DC), Jozu Radoša (HNS LD) i Ljubicu Lalić (HSS). Odbio je osnovati istražno povjerenstvo koje bi istražilo činjenice vezane za 'curenje' transkripata iz Ureda predsjednika, a što je predlagao HSP. Vlatka Cvrtilu na njegov je zahtjev razriješio dužnosti predsjednika Vijeća za nadzor nad sigurnosnim službama.

ZAGREB - Dva sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama uputila su pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću tražeći pomoć kako bi se ispunio njihov zahtjev za isplatom dodatka na uvjete rada za službenike i namještenike MORH-a i OSRH-a. Nakon gotovo tri godine bezuspješnih nastojanja da kroz socijalni dijalog s već trećim ministrom obrane osiguraju dodatak na uvjete rada za oko 7000 službenika i namještenika, sindikati su zatražili posredovanje Mesića kao vrhovnog zapovjednika OSRH-a. U državnim i javnim službama jedino zaposlenici MORH-a i OSRH-a ne uživaju pravo na dodatak na plaću zbog otežanih uvjeta rada, a apsurdno je da su povećanjem plaće na osnovu posebnih uvjeta rada obuhvaćeni zaposlenici u kuhinjama, praonicama rublja ili analitičkim službama, a istodobno se djelatnicima Remontnog zavoda, koji ispituju ispravnost raketnih sustava i naoružanja, ili radnicima na poslovima ekshumacije, ne priznaju otežani uvjeti rada, stoji u pismu.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još nije dobilo pismeni otpremak odluke Vijeća za mladež Županijskog suda kojom je presuda Ivanu Primorcu iz Makarske zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije 16-godišnjakinje smanjena s dvije i pol na dvije godine zatvora te ne može kazati kako će reagirati, rekla je općinska državna odvjetnica Julijana Stipišić. Odvjetnici Ivana Primorca najavili su podnošenje zahtjeva Vrhovnom sudu za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne sudske presude jer smatraju da nije bilo razloga potvrditi presudu u odnosu na oblik i težinu krivnje koja se Primorcu stavlja na teret zato što presuda odudara od prosječnih kazna za slična kažnjiva djela u prometu donesenih na području ovog suda. Odlukom Vijeća za mladež presuda smanjena za šest mjeseci postala je pravomoćnom. Vijeće je obrazložilo da se "podcijenilo podatke o tome da maloljetnik potječe iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja, s tim što su mu roditelji, iskazavši osobitu brigu, omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim".

ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović je "poticanjem na bezakonje" ocijenio izjavu zagrebačkoga dogradonačelnika o jednogodišnjoj odgodi primjene odluke o spomeničkoj renti u Zagrebu, upozorivši da se ta odluka, donijeta 2003., nije primijenjivala ni prošle godine. Dogradonačelnik Milan Bandić sinoć je na HTV-u izjavio da će Zagreb odgoditi primjenu odluke o spomeničkoj renti i ubrani novac vratiti uplatiteljima. Zagreb je bio procijenio da će od rente u 2004. ubrati 175 milijuna kuna, a ubrao je tek 10 posto toga iznosa. Izjava dogradonačelnika da će odgoditi provedbu odluke o spomeničkoj renti poticanje je na bezakonje, rekao je Antolović, koji smatra da dogradonačelnik nema pravo vraćati ubrani novac. Za razliku od Bandića drugi visoki zagrebački dužnosnici "zalažu se za izmjenu i primjenu odluke o spomeničkoj renti", rekao je Antolović.

ZAGREB - U povodu najave Hrvatskog liječničkog sindikata da će uskoro organizirati opći štrajk liječnika zbog toga što se ne primjenjuje Strukovni kolektivni ugovor za liječnike i stomatologe, ministar zdravstva Neven Ljubičić izrazio je nadu da do štrajka ipak neće doći. "Stalno sam u kontaktu sa sindikatima, mjesta za kompromis ima i nadam se da će na svim stranama pobijediti razum", izjavio je Ljubičić tijekom svečanosti obilježavanja 100. transplantacije jetre u KB-u Merkur. Ljubičić je najavio da će Vladin prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je nakon prvog saborskog čitanja upućen na doradu, doživjeti promjene prije nego bude izglasan u Saboru, no nije želio reći kakve. Kada je riječ o inspekcijskom nadzoru u ustanovama koje se bave medicinski potpomognutom oplodnjom koja je ponovno u tijeku, Ljubičić rezultate nalaza očekuje početkom idućega tjedna.

DUBROVNIK - Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica odlučno odbacuje optužbe da je u sukobu interesa te smatra da gradski SDP želi diskreditirati gradsku vlast uoči lokalnih izbora. Šuica je sazvala konferenciju za tisak u povodu prijave da je u sukobu interesa koju je gradska organizacija SDP-a protiv nje podnijela saborskom Povjerenstvu. SDP tvrdi da je Šuica iskoristila političku funkciju u ishođenju građevne dozvole za privatni stambeni objekt protivno pozitivnim zakonskim propisima i time onemogućila susjeda da nadogradi kuću. Šuica je tvrdnje SDP-a ocijenila kao drskim napadom i niskim udarcima i dometnula da joj je građevna dozvola izdana 1997. kada nije bila dužnosnik te da joj nikad nije upućen prigovor, niti je pokrenut postupak za nadzor. Ustvrdila je da SDP želi umanjiti aferu među svojim članovima, a riječ je o tvrtki "Montaling" u vlasništvu sina dubrovačko-neretvanskog župana Ivana Šprlje (SDP).

ZAGREB - Klinička bolnica Merkur obilježila je 100. transplantaciju jetre koju je obavio transplantacijski tim te bolnice. Ministar zdravstva Neven Ljubičić zahvalio se svima koji su sudjelovali u transplantacijskom programu jer je zahvaljujući njima 2004. bila godina procvata transplantacijske medicine u Hrvatskoj. Transplantacijski tim Merkura lani je obavio 43 presađivanja jetre, što je najviše do sada. Ljubičić se posebno zahvalio obiteljima donora organa koji su, darujući organe svojih najmilijih, spašavali tuđe živote. Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za transplantaciju organa i član Merkurova tima Leonard Patrlj izuzetno je zadovoljan trendom porasta presađivanja organa u Hrvatskoj. Zahvaljujući povećanju broja presađivanja jetre KB Merkur se, po njegovoj ocjeni, svrstao među velike europske centre za transplantaciju.

HERCEGOVAC - U Hercegovcu nedaleko od Bjelovara otvoreni su 11. dani hrvatskoga pučkog teatra na kojima osim domaćih sudjeluju i kazališne skupine hrvatskih manjina iz Austrije, Srbije i Crne Gore i Makedonije. Dane hrvatskoga pučkog teatra otvorio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić, posebno istaknuvši zadovoljstvo što na toj priredbi prvi put sudjeluju Hrvati iz Makedonije. Važnost okupljanja radi očuvanja materinskog jezika hrvatskih manjina istaknuo je i načelnik Odjela za manjine, useljeništvo i iseljeništvo Ministarstva vanjskih poslova Andrija Jakovčević. Večeras su predstavu "Tihi kućni obrt" autora Vjekoslava Dominija i Ivana Bratkovića izveli domaćini, članovi "Pučke scene" Hrvatske čitaonice iz Hercegovca, a dramska sekcija "Šokadije" iz Sonte u Srbiji i Crnoj Gori predstavu "Novi knez nije knez" redatelja Ivana Andrašića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙