FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush u Slovačkoj doživio prvi topao doček na europskoj turneji

BRATISLAVA, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednikGeorge W. Bush u četvrtak je u Bratislavi, gdje je na središnjem trguodržao govor pred oko 4.000 ljudi, prvi puta toplo dočekan na svojojeuropskoj turneji.
BRATISLAVA, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je u Bratislavi, gdje je na središnjem trgu održao govor pred oko 4.000 ljudi, prvi puta toplo dočekan na svojoj europskoj turneji.

Tijekom boravka u Bruxellesu i Njemačkoj, Bush je uspio privući samo tisuće prosvjednika protiv američke politike, dok su ga u Bratislavi okupljeni Slovaci glasno podržavali tijekom njegovog govora.

Bush je pozdravio demokraciju u toj zemlji kazavši da su Slovaci "zapalili vatru za slobodu" srušivši prosovjetski režim prije 15 godina, te da sad Amerikanci na njih "računaju kao na prijatelje i braću u borbi za slobodu".

"Dokazali ste se kao prijatelj od povjerenja i saveznik na kojeg se može osloniti", rekao je Bush.

Slovačka ima oko 100 vojnika u Iraku i podržava međunarodne sigurnosne napore u Afganistanu i na Kosovu.

Američki je predsjednik rekao da Bjelorusija, Moldavija i Ukrajina - sve bivši sovjetski sateliti - stoje u redu za demokraciju.

"Jednom će sloboda dosegnuti svaki narod u svakoj državi", kazao je Bush, dodavši kako se sloboda, da "bi se osigurala u vlastitom domu, treba braniti i van granica".

On je iskoristio ovu prigodu da obeća američku pomoć za poboljšanje slovačke vojske koja se prošle godine priključila NATO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙