FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU čestitala Španjolskoj na prihvaćanju europskog ustava

BRUXELLES, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija čestitalaje u ponedjeljak Španjolskoj na premoćnom prihvaćanju prvog europskogustava na nacionalnom referendumu dan ranije, ističući da će rezultatireferenduma odaslati jaku poruku glasačima u ostalim zemljamačlanicama.
BRUXELLES, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija čestitala je u ponedjeljak Španjolskoj na premoćnom prihvaćanju prvog europskog ustava na nacionalnom referendumu dan ranije, ističući da će rezultati referenduma odaslati jaku poruku glasačima u ostalim zemljama članicama.

Ustav EU prihvaćen je za 76,72 posto glasova, prema službenim rezultatima glasovanja nakon prebrojavanja 99,94 posto listića. Protiv Ustava izjasnilo se 17,25 posto glasača, a nevaljanih listića bilo je 6,03 posto. Odziv birača bio je 42,3 posto.

"Španjolci su rekli da Europi, da budućnosti", ocijenio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Otvarajući put ovim pozitivnim i nedvosmislenim glasovanjem, španjolski je narod odaslao snažan signal ostalim europskim građanima koji će se idućih mjeseci izjašnjavati o Ustavu EU", poručio je Barroso, koji je i osobno čestitao španjolskom premijeru Joseu Luisu Rodriguezu Zapateru.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, i sam Španjolac, kazao je kako će Ustav Europsku uniju učiniti jačom i pomoći joj da u potpunosti preuzme svoje međunarodne obveze.

Rezultate referenduma pozdravio je i francuski predsjednik Jacques Chirac, ocijenivši da referendum pokazuje put ostalim zemljama članica koje će također provesti referendum o tom pitanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙