FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska glasovala za Ustav EU-a, odziv slab

MADRID, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Španjolci su na referendumuu nedjelju premoćnom većinom podržali prvi europski Ustav, no slabodziv glasača umanjio je nade Bruxellesa da će španjolski referendumodaslati snažan signal cijeloj Europskoj uniji.
MADRID, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Španjolci su na referendumu u nedjelju premoćnom većinom podržali prvi europski Ustav, no slab odziv glasača umanjio je nade Bruxellesa da će španjolski referendum odaslati snažan signal cijeloj Europskoj uniji.

Zagovornici Ustava nadali su se da će eurofilna Španjolska, prva zemlja članica koja je provela referendum o tom pitanju, pružiti dobar primjer svim euroskepticima. Rezultati referenduma pokazuju, međutim, ne tako blistavu sliku.

Ustav je prihvaćen s 76,5 posto glasova. Protiv Ustava izjasnilo se oko 17 posto glasača, a šest posto listića bilo je nevaljano, prema službenim rezultatima referenduma nakon prebrojavanja 93 posto glasova.

Odziv birača bio je 42,4 posto, manje nego na izborima za Europski parlament u lipnju kada se odazvalo relativno malih 45,9 posto glasača.

Izlazne ankete državne televizije pokazale su da se Ustavu EU-a protivi velik broj glasača u Baskiji i Kataloniji, gdje su male separatističke stranke preporučile njegovo odbijanje tvrdeći kako ustav ne priznaje njihov regionalni identitet.

U Baskiji je tako protiv Ustava EU-a glasovala gotovo trećina glasača, a u Kataloniji više od četvrtine.

Oporbena Narodna stranka upozorila je da je riječ o drugom najslabijem odzivu od 29 referenduma održanih u Europskoj uniji, okriviviši za to premijera Josea Luisa Zapatera.

Španjolskom premijeru najviše se predbacuje slaba informiranost javnosti o ustavu.

Trećina ispitanika u istraživanju Eurobarometra iz studenog prošle godine rekla je da uopće nije čula za taj dokument, a 55 posto da vrlo malo o njemu zna. Samo 12 posto ispitanika kazalo je da je poprilično upućeno u njegov sadržaj.

Španjolska po tome nije, međutim, jedina. Eurobarometar je prošlog mjeseca utvrdio da čak trećina državljana Europske unije uopće nije čula za europski ustav.

Europski povjerenik za monetarna pitanja Joaquin Almunia, španjolski socijalist, ocijenio je da je odziv "više nego prihvatljiv" te da dokazuje da Španjolci shvaćaju da im je budućnost u Europi.

"Činjenica što premašuje 40 posto... pozitivna je, iako je istina da smo željeli veći odziv", rekao je.

Za razliku od euroskeptičnih Britanaca i Danaca, Španjolci podržavaju Europsku uniju zbog gospodarskog procvata koji zemlja uvelike duguje 86 milijardi eura subvencija primljenih u posljednjih 20 godina.

Da bi stupio na snagu, Ustav EU-a mora ratificirati svih 25 zemalja članica Europske unije. Tri zemlje - Litva, Mađarska i Slovenija - to su već učinile parlamentarnim putem. Za ratifikaciju u parlamentu odlučila se većina zemalja članica, a njih deset - Češka, Danska, Francuska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska i Velika Britanija - odlučile su održati nacionalni referendum, bilo konzultativni ili obvezujući.

Španjolski referendum nije obvezujući. Ustav EU mora ratificirati španjolski parlament, no Zapatero je obećao da će uvažiti javno mnijenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙