FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviše sadnica vinove loze podijeljeno na prominskom području

ŠIBENIK, 19. veljače 2005. (Hina) - U sklopu programa poticanjapoljoprivredne proizvodnje, Šibensko-kninska županija prošle je godineiz proračuna izdvojila tri milijuna kuna za kupnju 228 tisuća sadnicavinove loze i 17 tisuća sadnica maslina.
ŠIBENIK, 19. veljače 2005. (Hina) - U sklopu programa poticanja poljoprivredne proizvodnje, Šibensko-kninska županija prošle je godine iz proračuna izdvojila tri milijuna kuna za kupnju 228 tisuća sadnica vinove loze i 17 tisuća sadnica maslina.

Do danas je vinogradarima podijeljeno više od 150 tisuća sadnica vinove loze, a podjela sadnica maslina tek je počela, istaknuo je danas župan Duje Stančić, koji je posjetio Ivana Džapu, jednog od najvećih vinogradara u toj županiji s prominskog područja.

"Sadnice vinove loze dobili su svi zainteresirani vinogradari s područja naše županije, a najviše ih je podijeljeno na prominskom području. Samo ovog vikenda bit će podijeljeno novih 20 tisuća sadnica", rekao je župan, ističući da je, uz turizam, poljoprivredna proizvodnja nedvojbeno bitna odrednica u budućem razvoju Šibensko-kninske županije.

"Osim vinogradarstva i maslinarstva, planiramo i razvoj povrtlarstva, posebno na kninskom području. Ove ćemo godine iz županijskoga proračuna, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, financirati projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina", rekao je Duje Stančić.

Jedan od najvećih vinogradara u Županiji, 46-godišnji ekonomist s prominskog područja Ivan Džapo, koji inače radi u šibenskoj Jadranskoj banci, od Županije je dobio 2950 sadnica, koje ovih dana sadi na šest tisuća četvornih metara u predjelu Gluvača, u blizini Razvođa. Riječ je o autohtonim sortama grožđa - debitu, plavini, maraštini, lasinu i merlotu.

Obitelj Džapo već ima 13 tisuća čokota vinove loze, zasađenih na tri hektara, te na godinu proizvodi oko šest tisuća litara vina, koje bez teškoća plasira na šibenskom području. Najviše proizvodi debit, vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Ivan Džapo vjeruje da će, zahvaljujući donaciji Županije, njegova obitelj udvostručiti proizvodnju vina.

Prominsko je područje oduvijek bio vinogradarski kraj. Prije Domovinskog rata Poljoprivredna zadruga "Promina", koja je bila kooperant "Dalmacijavina " iz Splita, otkupljivala je na godinu do 250 vagona grožđa. Danas se na tom području ne može prikupiti više od 20 vagona grožđa, a samo se nekoliko obitelji bavi proizvodnjom vina.

Zahvaljujući donaciji Županije, prošle i početkom ove godine na prominskom je području na 20-ak hektara zasađeno više od 100 tisuća novih sadnica vinove loze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙