FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na nedjeljnim izborima Portugal skreće ulijevo?

ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Portugalska oporbena Socijalističkastranka (PS) mogla bi, nakon Španjolske koja je to učinila prošlegodine, donijeti Portugalu zaokret na lijevu stranu u nedjelju naprijevremenim parlamentarnim izborima na kojim će vjerojatno osvojitiapsolutnu većinu, pokazali su rezultati ispitivanja koje u petakprenose agencije.
ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Portugalska oporbena Socijalistička stranka (PS) mogla bi, nakon Španjolske koja je to učinila prošle godine, donijeti Portugalu zaokret na lijevu stranu u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojim će vjerojatno osvojiti apsolutnu većinu, pokazali su rezultati ispitivanja koje u petak prenose agencije.

Oko 8,75 milijuna portugalskih birača izaći će u nedjelju na birališta, godinu dana prije nego je planirano nakon što je socijalistički predsjednik Jorge Sampaio raspustio vladu desnog centra na čelu sa Pedrom Santanom Lopesom u prosincu prošle godine.

Sa završetkom izborne kampanje u petak, poraz Lopesove Socijaldemokratske stranke (PSD) čini se sigurnim, prenosi France Presse.

Potpora njegovoj stranci je s nekadašnjih 45 posto pala na 30 posto, prenosi Reuters rezultate istraživanja kojeg je proveo Eurosondagem za televiziju SIC i dnevnik Expresso.

Oporbeni PS Josea Socratesa (47) je prema ispitivanjima pobjednik izbora i predviđa se da bi mogao dobiti 45 ili 46 posto glasova, što bi moglo biti dovoljno za apsolutnu većinu, prenose Reuters i France Presse. Prema Reutersu, to bi bilo prvi put u posljednjih deset godina da jedna stranka ima apsolutnu većinu.

Kako prenosi agencija France Presse, malo se institucija usudilo napraviti procjenu broja mjesta u parlamentu koliko bi trebala dobiti koja stranka. No prema ispitivanju provedenom u četvrtak, PS bi s 46 posto osvojenih glasova mogao dobiti između 118 i 124 mjesta u parlamentu što je više od pola od 230 koliko ih broji parlament.

Stabilnost vlade, gospodarski rast, smanjenje javne potrošnje, i borba protiv nezaposlenosti te siromaštva dominiraju Socratesovim programom, koji je siguran u dobijanje apsolutne većine, dok je Portugal suočen s najslabijim gospodarskim rastom i nezaposlenošću od 7,1 posto, najvećom u posljednjih šest godina, dodaje France Presse.

Socijalistička stranka kao i stranke koje čine sadašnju vladu želi organizirati referendum o europskom ustavu koji bi mogao biti održan u drugoj polovici 2006. godine.

Prema agenciji France Presse, treća značajnija parlamentarana stranka - Narodna stranka (PP) - koja je sadašnji PSD-ov koalicijski partner, mogla bi osvojiti između 8 i 10 posto glasova te se nametnuti kao koalicijski partner PS-u.

Očekivani rast Lijevog bloka (BE, esktremna ljevica), koji trenutačno raspolaže s tri mjesta, također bi mogao spriječiti PS da dobije apsolutnu većinu. Čelnik BE-a Francisco Louca je isključio mogućnost ulaska u novu vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙