FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal oplakuje smrt posljednje vidjelice iz Fatime

LISABON, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Stotine vjernika došlo je uponedjeljak u karmelićanski samostan u Coimbri, u središtu Portugala,odati počast preminuloj sestri Luciji de Jesus dos Santos, koja jebila posljednja preživjela od troje djece kojima se 1917. godineukazala Djevica Marija u portugalskoj Fatimi.
LISABON, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Stotine vjernika došlo je u ponedjeljak u karmelićanski samostan u Coimbri, u središtu Portugala, odati počast preminuloj sestri Luciji de Jesus dos Santos, koja je bila posljednja preživjela od troje djece kojima se 1917. godine ukazala Djevica Marija u portugalskoj Fatimi.

Portugalski premijer Pedro Santana Lopes je utorak proglasio danom žalosti u zemlji, a desno orijentirani politički dužnosnici su za taj dan otkazali sve predizborne aktivnosti. U Portugalu se u nedjelju, naime, održavaju prijevremeni parlamentarni izbori.

Tijelo sestre Lucije bit će prebačeno u utorak u katedralu u Coimbri gdje će se odvijati i službeni ispraćaj. Po svojoj želju ona će biti pokopana u karmelićanskom samostanu, a njezini posmrtni ostaci će nakon godinu dana biti prebačeni u Fatimu.

Vatikanski izvori su naveli da je papa Ivan Pavao II u ponedjeljak molio za sestru Luciju. Papa je uvjeren da mu je intervencijom Djevice iz Fatime spašen život u atentatu 13. svibnja 1981.

Lucija je imala deset godina kad se Djevica Marija ukazala više puta njoj i još dvoje djece - Franciscu i Janciti - između 13. svibnja i 13. listopada 1917. godine. Marija je kroz troje djece poslala poruku mira u kojoj je pozvala sve ljude da prihvate kršćanstvo i predaju se molitvi i pokori.

Četiri desetljeća nakon Gospina prikazanja, Vatikan je službeno priznao Čudo iz Fatime, čime je portugalsko svetište postalo jedno od najsvetijih mjesta katolicizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙