FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 15. veljače

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za utorak, 15. veljače.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za utorak, 15. veljače.

ZAGREB - Subvencioniranje gradnje ribarske flote, odnosno razlozi zbog čega je došlo do zastoja u realizaciji tog projekta, tema su okruglog stola koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca. Prošle godine raspisan je natječaj za izgradnju ribarske flote sa, tvrde poslodavci, nejasno definiranim specifikacijama tehničkih karakteristika brodova i zahtjeva na kvalitetu. Na okruglom bi stolu trebali sudjelovati predstavnici resornih ministarstava, obrtničke i gospodarske komore, HUP-a, banaka, te predstavnici brodogradilišta (13 sati, P.Hatza 12).

OPATIJA - Znanstveni skup hrvatskih agronoma, koji se otvara u Opatiji, okupit će više od 400 sudionika. Teme 40. skupa agronoma, koji traje do 18. veljače, su ekološka poljoprivredna proizvodnja, alternativni izvori energije u poljoprivredi, genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo. Skup, koji organiziraju Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Agronomski fakultet u Zagrebu, resorna ministarstva i Hrvatsko agronomsko društvo, održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a otvorit će ga predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (hotel "Adriatic", 9 sati).

RIJEKA - Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s predstavnicima gradova Cresa, Čabra, Delnica, Krka, Raba, Vrbovskog te općine Matulji potpisat će Ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje sanacija odlagališta komunalnog otpada, vrijedan ukupno 46,5 milijuna kuna (Adamićeva 10, sjedište županijske uprave, 12 sati).

ZAGREB - Treći međunarodni dani marketinga PRIME, na kojem će se okupiti struka s područja marketinga i tržišnih komunikacija iz zemlje i svijeta, bit će predstavljeni na konferenciji za novinare Zagrebačkog velesajma. Cilj ovog sajma, koji će se održati od 17. do 19. veljače, je predstavljanje svjetskih trendova u industriji tržišnih komunikacija i marketinga, s posebnim naglaskom na prezentacije dostignuća i mogućnosti u Hrvatskoj. (11 sati, ZV, dvorana Vis, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - Poslovni rezultati Siemensa dd za 2004. godinu bit će predstavljeni na konferenciji za novinare poslovodstva te tvrtke. Rezultate za razdoblje od 1. listopada 2003. do 30. rujna 2004. za sve sektore u kojima tvrtka djeluje predstavit će predsjednik Uprave Siemensa Uwe Gregorius (10 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1)

ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem prosinca 2004. godine, po podacima Financijske agencije, blokirane žiro račune imalo 19.720 pravnih osoba, s ukupno 30.648 zaposlenih, i s ukupno 11,1 milijardi kuna dospjelih nepodmirenih naloga za plaćanje. Takvim je stanjem završila 2004. godina tijekom koje je ukupno smanjen broj blokiranih pravnih osoba za 2.109, broj zaposlenih u njima za 3.085, a vrijednost njihovih nepodmirenih naloga za 1,7 milijardu kuna u odnosu na kraj prethodne godine. Time je zaključena peta uzastopna godina u kojoj se stanje likvidnosti gospodarstva, gledano kroz iznos nepodmirenih naloga, kreće pozitivnim trendom, ističu analitičari Sektora za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore u najnovijoj publikaciji "Gospodarska kretanja".

ZAGREB - Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj su u prosincu prošle godine povećani za 2,5 milijardi kuna, što predstavlja nastavak nešto dinamičnijeg rasta započetog u studenome. Tako su ukupni plasmani banaka na kraju prosinca 2004. dosegnuli 127,3 milijarde kuna, uz godišnji porast od 14 posto, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke. Najveći je pak doprinos ukupnom rastu plasmana u prosincu dao sektor stanovništva, za razliku od studenog kada je zabilježeno podjednako povećanje plasmana banaka poduzećima i stanovništvu. U 2004. bilježi se oporavak plasmana poduzećima, no bez obzira na to, napominju analitičari HNB-a, banke i dalje snažnije kreditiraju stanovništvo. O tome govore podatak da je godišnja stopa rasta plasmana odobrenih stanovništvu u prosincu iznosila 18,7 posto, a poduzećima 9 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine ukupno realizirano 346 milijuna pismonosnih usluga, što je 1,7 posto više nego u 2003., objavio je Državni zavod za statistiku. U unutrašnjem je prometu pismonosnih usluga prošle godine bilo 310,5 milijuna ili 3 posto više nego u godini prije. Ukupan broj paketnih usluga prošle je godine u Hrvatskoj iznosio 2,5 milijuna, i bio je za 19,5 posto veći nego u 2003. Novčani je pak promet u okviru poštanskih usluga prošle godine iznosio 77,5 milijuna kuna, što je za 6,8 posto manje nego u godini prije.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/4808 680

fax: 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙