FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 14. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka zatražit će danas od Slovenije povlačenje uredbe kojom se hrvatskim prijevoznicima zabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi obavljanja prijevoze tereta u treće zemlje, najavljeno je iz Ministarstva prije poslijepodnevnog sastanka s predstavnicima hrvatskih prijevozničkih udruga. Na sastanku će se, kako se doznaje, razmotriti mogućnosti poduzimanja mjera radi rješavanja tog problema. Ne povuče li Slovenija tu uredbu, ističu iz Ministarstva, Hrvatska će za slovenske prijevoznike uvesti istu mjeru pa će slovenski prijevoznici moći obavljati prijevoz tereta iz Hrvatske u treće države po istim uvjetima kao i hrvatski prijevoznici iz Republike Slovenije, samo na temelju CEMT dozvola.

ZAGREB - Hrvatska je u 2004. godini više od dvije trećine svoje ukupne robne razmjene s inozemstvom ostvarila sa zemljama proširene Europske unije. Prije prošlogodišnjeg proširenja EU je sudjelovala u ukupnoj hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom s više od polovice, odnosno po podacima za 2003. s oko 56 posto, no sada je udio u razmjeni s EU 25 porastao na 68 posto, stoji u podacima Državnog zavoda za statistiku. Tako je u zemlje EU 25 u 2004. godini bilo usmjereno 64,5 posto ukupnog hrvatskog robnog izvoza (prema 54,5 posto u EU 15 2003.), a iz tih je zemalja dolazilo čak 69,5 posto ukupnog uvoza roba u Hrvatsku (prema 56,6 posto u 2003.) Lani je Hrvatska izvezla u zemlje EU 25 roba u vrijednosti od 5,18 milijardi dolara, 23,8 posto više nego godine ranije, a istodobno je iz tih zemalja u Hrvatsku uvezeno roba za 11,52 milijardi dolara, što je 12,7 posto više u odnosu na 2003.

ZAGREB - Udruga proizvođača računalnog softvera Business Software Alliance (BSA) izvijestila je danas da je tijekom 2003. i 2004. Državni inspektorat proveo nadzor nad zakonitošću korištenja računalnih programa u ukupno 42 turističke agencije u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu za koje se sumnjalo da koriste nelicencirane kopije softvera. Iz BSA kažu da je u tom nadzoru utvrđeno da je u protekle dvije godine ukupno 14 turističkih agencija koristilo računalne programe članova BSA, kao i drugih proizvođača softvera, bez valjane licence. Tijekom 2003. utvrđeno je da je 10 od 22 turističke agencije u kojima je bio proveden inspekcijski nadzor koristilo u svom poslovanju nelicencirani softver, no lani samo 4 od 20 turističkih agencija u kojima je proveden nadzor nije imalo valjane licence.

ZAGREB - Krajem prošle godine poslovne su banke po udjelu u ukupnom hrvatskom inozemnom dugu pretekle državu - u ukupnom vanjskom dugu od 30,22 milijarde američkih dolara udio banaka je 33,7 posto, a države 32,9 posto, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke. Krajem prošle godine vanjski je dug banaka iznosio 10,2 milijarde dolara, dug države 9,9 milijardi dolara, dok je dug poduzeća, odnosno ostalih sektora iznosio 7,8 milijardi dolara. Statistika u vanjskom dugu vodi i izravna ulaganja koja su krajem prošle godine iznosila 2,2 milijarde dolara. Visok iznos vanjskog duga, koji je premašio 30 milijardi dolara, te značajan rast zaduživanja banaka u inozemstvu u prosincu prošle i siječnju ove godine, ponukali su središnju banku da reagira te je sredinom prošlog tjedna, Savjet HNB-a donio odluke o povećanju obvezne granične pričuve banaka s 24 na 30 posto, te istodobno o smanjenju minimalne stope pokrivenosti deviznih obveza banaka deviznim potraživanjima s 35 na 32 posto.

ZAGREB - Hrvatska agencija za telekomunikacije zatražila je i početkom veljače zaprimila standardnu ponudu T-Hrvatskog telekoma (T-HT) za pristup njihovoj infrastrukturi i međupovezivanju (interkonekciji) operetera, na koju će u zakonskom roku od 30 dana od zaprimanja Vijeće Agencije dati ili suglasnost ili će pak od T-HT-a zatražiti promjene te ponude ako utvrde da nije prihvatljiva. Doznaje se to iz Agencije, iz koje dodaju da im je tu ponudu T-HT na zahtjev dostavio 8. veljače. Ta je ponuda T-HT-a važna za komercijalni početak rada dva nova operatera fiksne telefonije (Optima Telekom i Portus) te mobilne telefonije (Tele2), a koji su prošle godine dobili dozvole odnosno koncesiju za obavljanje tih usluga. Iz T-HT su pak potvrdili da su na zahtjev Agenciji dostavili svoju interkonekcijsku ponudu u roku u kojem su to bili zatraženi učiniti još u "zadnjem kvartalu 2004." te dodaju kako vjeruju da će im uskoro biti i odobrena.

ZAGREB - U organizaciji Zagrebačkog velesajma i gospodarsko-interesnog udruženja tržišnog komuniciranja HURA od 17. do 19. veljače na ZV-u će se održati 3. međunarodni dani marketinga PRIME, na kojem će se okupiti struka s područja marketinga i tržišnih komunikacija iz zemlje i svijeta. Cilj ovog sajma je predstavljanje svjetskih trendova u industriji tržišnih komunikacija i marketinga, s posebnim naglaskom na prezentacije dostignuća i mogućnosti u Hrvatskoj. Kako najavljuju organizatori, ovogodišnji bi PRIME trebao okupiti 15 posto više izlagača nego prošlogodišnji, koji je okupio 140 izlagača iz 25 zemalja. Uz izložbeni i stručno-edukativni program u sklopu PRIME-a održat će se i niz promocija izlagača - oglašivača, agencija, medija, istraživačkih i produkcijskih kuća te ostalih sudionika iz industrije marketinga.

ZAGREB - Hrvatski građani sve više telefoniraju kako u mobilnim tako i u fiksnoj telefonskoj mreži, što pokazuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je prošle godine u fiksnoj telefoniji (T-HT-a) utrošeno 6 posto više minuta nego u 2003. ili 10,7 milijardi, dok je u mobilnim mrežama (T-Mobile i VIPnet) utrošeno 2,2 milijarde minuta ili 15 posto više. Najveći, postotni, porast utrošenih minuta, od 15,4 posto u odnosu na 2003. u dvije je hrvatske mobilne (pokretne) mreže prošle godine zabilježen u unutrašnjem prometu, sa ukupno utrošenih 2,1 milijardom minuta. U međunarodnom je prometu pak ostvareno povećanje utrošenih minuta u mobilnim mrežama od 5,5 posto, sa 96 milijuna minuta.

ZAGREB - Zbirku priča "Ljubavnici za jednu noć" Ivana Klime, jednog od najvećih suvremenih čeških pisaca, u prijevodu Sanje Milićević-Armade, objavili su u biblioteci "Na tragu klasika" Hrvatsko filološko društvo i Disput. Ivan Klíma (Prag,1931.), jedan je i od najprevođeniji čeških pisaca, pa se njegova djela mogu naći na tridesetak jezika, pa čak i kineskom. Zbirka priča "Ljubavnici za jednu noć" prijevod je knjige objavljene u Pragu 2001. Riječ je izboru iz triju prethodnih sličnih zbirka - "Ljubavnici za jedan dan", "Otok mrtvih kraljeva" i "Ljubavni razgovori". Premda je imao priliku ostati u egzilu nakon Praškog proljeća, odabrao je život u domovini. Njegova su djela bila zabranjena, živio je u nekoj vrsti kućnog pritvora, ali je mnogo pisao i objavljivao na Zapadu. Ivan Klíma osim romana i kratkih priča poznat je i po dramama, esejima, knjigama za djecu, pa čak i tekstovima za stripove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙