FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran se ne želi odreći reaktora za istraživanje s teškom vodom

TEHERAN, 13. veljače 2005. (Hina/AFP) - Iran se ne želi odrećiizgradnje nuklearnog reaktora za istraživanje s teškom vodom u zamjenuza reaktor s lakom vodom koji nudi Europa, zabrinuta zbog mogućezloporabe tehnologije u vojne svrhe, izjavio je u nedjelju službenipredstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova.
TEHERAN, 13. veljače 2005. (Hina/AFP) - Iran se ne želi odreći izgradnje nuklearnog reaktora za istraživanje s teškom vodom u zamjenu za reaktor s lakom vodom koji nudi Europa, zabrinuta zbog moguće zloporabe tehnologije u vojne svrhe, izjavio je u nedjelju službeni predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Zadovoljni smo takvim prijedlozima, ali oni nipošto neće zamijeniti naš reaktor za istraživanje s teškom vodom", kazao je novinarima Hamid Reza Assefi.

"Nastavit ćemo raditi na našem reaktoru za istraživanje s teškom vodom", dodao je.

Kako navode diplomatski izvori, Europljani su prošlog tjedna na pregovorima u Ženevi predložili Irancima da pošalju svoje stručnjake koji će pripremiti dopremu nuklearnog reaktora za istraživanje s lakom vodom.

Taj je prijedlog dio europskih inicijativa kako bi se od Iranaca dobila "objektivna jamstva" da će njihov nuklearni program imati isključivo civilnu namjenu.

Reaktor s lakom vodom manja je prijetnja proliferaciji od reaktora s teškom vodom koji Iranci žele izgraditi. Reaktori s teškom vodom mogu proizvesti velike količine plutonija koji može poslužiti za proizvodnju atomske bombe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙