FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Čipkarstvo u Hrvatskoj" otvorena u Bruxellesu

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - U Muzeju kostima i čipkarstva uBruxellesu jučer je otvorena izložba "Čipkarstvo u Hrvatskoj", koju jepriredio zagrebački Etnografski muzej, izvijestili su danas iz Muzeja.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - U Muzeju kostima i čipkarstva u Bruxellesu jučer je otvorena izložba "Čipkarstvo u Hrvatskoj", koju je priredio zagrebački Etnografski muzej, izvijestili su danas iz Muzeja.

Izložba će biti otvorena do 15. travnja, a postavljena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u suradnji Hrvatskog veleposlanstva i Muzeja kostima i čipke u Bruxellesu, priopćeno je danas iz Etnografskog muzeja.

Na izložbi je predstavljeno čipkarsko umijeće u Hrvatskoj iz triju središta duge tradicije izradbe različitih čipkarskih tehnika: Paga - čipka na iglu, Lepoglave - čipka na batiće i Hvara - čipka od agave.

Umijeće i proizvodi čipkarstva u Hrvatskoj bitan su dio hrvatske kulturne baštine te su stoga Ministarstvo kulture i hrvatsko Povjerenstvo za UNESCO kandidirali umijeće čipkarstva u Hrvatskoj na treći natječaj za proglašenje i upis na UNESCO-ov popis "Remek djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva". Rezultati natječaja bit će poznati u svibnju 2005., priopćeno je iz Etnografskog muzeja.

Autorica izložbe i kataloga je Nerina Eckhel, a izloženi predmeti vlasništvo su Etnografskog muzeja u Zagrebu, Etnografskog muzeja u Splitu i Zadruge lepoglavske čipke u Lepoglavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙