FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luksemburg: Počeo sastanak Del Ponte -Juncker

LUKSEMBURG, , 11. veljače 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljicaCarla del Ponte sastala se u petak poslije podne s premijerom iministrom vanjskih poslova Luxembourga, koji predsjedava Europskomunijom, Jeanom Claudeom Junckerom i Jeanom Asselbornom, kako bi ihobavijestila o suradnji zemalja zapadnog Balkana s Haškim sudom ICTY,a prije svega o suradnji Hrvatske koja 17. ožujka treba početipristupne pregovore s Unijom.
LUKSEMBURG, , 11. veljače 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte sastala se u petak poslije podne s premijerom i ministrom vanjskih poslova Luxembourga, koji predsjedava Europskom unijom, Jeanom Claudeom Junckerom i Jeanom Asselbornom, kako bi ih obavijestila o suradnji zemalja zapadnog Balkana s Haškim sudom ICTY, a prije svega o suradnji Hrvatske koja 17. ožujka treba početi pristupne pregovore s Unijom.

Na sastanku koji se održavan u sjedištu Vlade, u palači Bourgogne, tužiteljica će luksemburškom predsjedniku EU-a iznijeti ocjenu o tome postoji li ili ne potpuna suradnja Hrvatske s ICTY-jem, što je preduvjet da pristupni pregovori počnu u zakazano vrijeme. Del Ponte je na prošlotjednim sastancima EU u Bruxellesu iznijela stajalište da puna suradnja Hrvatske znači uhićenje i prebacivanje u Haag generala Ante Gotovine, što je u međuvremenu prihvatila većina od 25 članica Unije pa se očekuje da će na sastanku u Luksemburgu tužiteljica zadržati isto stajalište.

Luksemburško predsjedništvo EU ugradit će ocjenu Del Ponte u izvješće o suradnji Hrvatske s Haškim sudom koje će podnijeti Vijeću ministara EU.

Vijeće do 16. ožujka treba odlučiti o pristupu pregovorima s Hrvatskom, a već 21. veljače na dnevnom redu Vijeća moglo bi se naći usvajanje pregovaračkog okvira za Hrvatsku. Nakon današnjeeg sastanka koji bi trebao trajati oko sat vremena, Del Ponte i Juncker održat će zajedničku konferenciju za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙