FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Radna skupina saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost posjetila je danas, zajedno s članovima Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi, sjedište Protuobavještajne agencije (POA), gdje je pregledala dio dokumenata vezanih uz navodno praćenje petero novinara. Riječ je o prvom u nizu sastanaka u POA-i planiranih za sljedeća dva tjedna, tijekom kojih bi radna skupina trebala pregledati sve relevantne dokumente vezane uz taj slučaj. Članovi skupine danas nisu htjeli davati izjave vezane uz posjet POA-i, a doznaje se tek da ih je primio novi ravnatelj te agencije Tomislav Karamarko sa suradnicima.

SPLIT - Ivo Banac objavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu da je napustio Liberalnu stranku (LS). Saborski zastupnik i bivši predsjednik te stranke rekao je da je razlog njegova istupanja iz stranke to što LS na čelu sa Zlatkom Benašićem i Zlatkom Kramarićem "zlorabi liberalnu ideju utemeljitelja LS-a Vlade Gotovca, te je postala sinonim za", kako je rekao, "vođenje nemoralne i prljave političke trgovine". Banac je rekao da su zbog udara izvršenoga na splitski ogranak iz vrha stranke posljednjih dana iz LS-a istupili brojni dužnosnici i članovi te stranke, jer ne mogu prihvatiti činjenicu da je istinski liberalizam sveden na, kako je rekao, "puko žicarenje i kriminalne provokacije".

ZAGREB - Članovi saborskog istražnog povjerenstva za Viktor Lenac danas su od Sabora, po drugi put zatražili produljenje rada za još mjesec i pol dana kako bi u cijelosti istražili okolnosti pod kojima je privatizirano i poslovalo to riječko brodogradilište. Takav zahtjev, koji je Saboru predložio tajnik povjerenstva Emil Tomljanović, SDP-ovac Nenad Stazić ocijenio je neopravdanim, prozvavši HDZ da, osnivanjem tog povjerenstva, nije želio ništa istražiti već oblatiti bivšu koalicijsku vlast. Takve je tvrdnje SDP-ova zastupnika odlučno odbacio HDZ-ovac i član povjerenstva Branimir Glavaš.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas da podaci o naglom povećanju inozemnog duga u prosincu odnosno povećanju njegovog udjela na više od 80 posto BDP-a potiču rastuću zabrinutost među hrvatskim gospodarstvenicima. To je povećanje, smatra HUP, "potvrda da dosadašnje mjere Hrvatske narodne banke (HNB) nisu polučile željene rezultate". HUP ocjenjuje da je taj veliki skok inozemnog duga te konstantno povećanje unutarnjeg duga samo potvrda nepostojanja dugoročne ekonomske politike kojom bi se potrošnja, a posebno ona javna, držala pod nadzorom i efikasnim mjerama kreditne i monetarne politike svela na za naše uvjete podnošljive veličine.

ZAGREB - Predstavnici radnika u "Sljemenu", tvrtki u kojoj je krajem prošle godine prekinuta proizvodnja, dogovorili su danas na pregovorima u Ministarstvu poljoprivrede da vlasnik te tvrtke prepusti vlasništvo Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ili da ju ponudi u najam. Dok su se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva vodili pregovori, 250-ak radnika građanima je podijelilo par stotina kilograma konzervi, upozoravajući da su to posljednji njihovi proizvodi, ne pokrene li se proizvodnja. U Ministarstvu poljoprivrede razgovarali su sindikalni predstavnici, ministar Petar Čobanković, te predstavnici Sljemena i Finagre koja je prije tri godine kupila Sljeme. Dogovoreno je da se do idućeg petka za 300-ak zaposlenih isplati plaća za prosinac, rekao je Hini regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede (PPDIV) Ivica Rogić. Sindikat optužuje trenutnog vlasnika da mu je ulaskom u Sljeme glavna namjera bila preprodati tvrtku.

ZAGREB - U Ministarstvu financija danas su potpisani Ugovori o dvije darovnice između Svjetske banke i hrvatske Vlade za sufinanciranje Projekta očuvanja krških ekoloških sustava i za pripremu Projekta održivog zdravstvenog sustava ukupne vrijednosti 625 tisuća dolara. Ugovore su potpisali ministar financija Ivan Šuker i voditelj Regionalnog Ureda Svjetske banke u Zagrebu Albert Martinez. Prvu je darovnicu od 200 tisuća dolara osigurala Vlada Kraljevine Norveške, a namijenjena je Ministarstvu kulture za sufinanciranje Projekta očuvanja krških ekoloških sustava - za program malih potpora. Za drugu je darovnicu novac osigurala vlada Japana, a namijenjeni su Ministarstvu zdravstva za pripremu Projekta održivog zdravstvenog sustava.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić ocijenio je danas da je talijanski film "Srce u bunaru", koji govori o istarskim fojbama i partizanskim zločinima, "sirovi propagandni proizvod koji izokreće povijesne činjenice". Komentirajući taj film koji je nedavno prikazan na talijanskoj državnoj televiziji Jakovčić je na konferenciji za novinare kazao da se predstojeći parlamentarni izbori u Italiji odražavaju na Istru koja je postala unutarnjopolitičkom temom. "Manipulacija Istrom u svrhu talijanskih izbora žalosna je", rekao je Jakovčić te dodao da je Istra okrenuta budućnosti.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić uputio je danas premijeru Ivi Sanaderu otvoreno pismo zbog toga što još nije postignuto izvansudsko rješenje neisplate uvećanja plaće za smjenski rad u srednjim školama. Stipić u pismu, koje je dostavio medijima, navodi da ni uz najbolju volju nisu uspjeli ostvariti kontakt s odgovornima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa o mirnom, izvansudskom rješavanju toga višegodišnjeg problema. Istodobno taj školski sindikat drži da će premijer, kao prvi čovjek Vlade, učiniti sve kako rješavanje spornih neisplata ne bi zbog sudskih troškova porezne obveznike nepotrebno stajalo više desetaka milijuna kuna.

OSIJEK - U selu Potnjani, između Đakova i Našica, susjedi su jučer u krevetu u obiteljskoj kući pronašli mrtvog A.N. (1941. godište). Po riječima Branka Horvatina, načelnika Operativno-komunikacijskog centra PU osječko-baranjske, mrtvozornik je utvrdio da je smrt nastupila zbog pothlađivanja, a riječ je o prvom slučaju smrzavanja ove zime u Županiji. Pokojnikovi susjedi u Potnjani, gdje živi oko 200 stanovnika, kažu da je A.N. živio sam u kući, koju nije grijao, da je duže vrijeme bio bolestan, te da je očito umro od pothlađivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙