FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA: S. Koreja najveća nuklearna prijetnja svijetu

BEČ , 11. veljače 2005. (Hina) - Sjeverna Koreja najveća je nuklearnaprijetnja svijetu, izjavio je u petak u Beču glasnogovornikMeđunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mark Gwosdecky.
BEČ , 11. veljače 2005. (Hina) - Sjeverna Koreja najveća je nuklearna prijetnja svijetu, izjavio je u petak u Beču glasnogovornik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mark Gwosdecky.

"Sjeverna Koreja očito i definitivno predstavlja najveću prijetnju Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NTP) i istodobno sigurnosti svijeta", rekao je glasnogovornik IAEA.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), sa sjedištem u Beču, znala je već dugo da Sjeverna Koreja razvija nuklearni program, da ima nuklearno oružje i da proizvodi plutonij, potvrdio je Gwosdecky, dodajući: "Za nas to nije ništa novo, novost je što je to prvi put objavila".

IAEA će ponovno pozvati Sjevernu Koreju na dijalog i da verificira nuklearna postrojenja i reaktore, rekao je Gwosdecky dodajući da je glavni direktor IAEA dr. Mohamed Al-Baradei više puta ponovio da je voljan posjetiti Pyongyang, ali da na žalost, Sjeverna Koreja to nikad nije prihvatila, niti je pozitivno odgovorila na napore Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Čekat ćemo", rekao je Gwosdecky, izrazivši nadu da će se postići diplomatsko rješenje oko nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje. Također je najavio da će posljednji razvoj korejskog nuklearnog programa biti jedna od glavnih tema međunarodne pregledne konferencije o neširenju nuklearnog oružja (NTP) u svibnju, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Sjeverna Koreja u četvrtak je obznanila kako ne planira nastaviti šesterostrane razgovore o svom nuklearnom programu objavljujući prvi put da je razvila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od Sjedinjenih Američkih Država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙