FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Konsenzus - pretpostavka za pregovore s EU

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada izrazila je učetvrtaka uvjerenje da će Sabor usvojiti zajednički dokument u kojemće se utvrditi načela za pregovore s EU.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada izrazila je u četvrtaka uvjerenje da će Sabor usvojiti zajednički dokument u kojem će se utvrditi načela za pregovore s EU.

Taj bi akt, drži Vlada, zbog njegove važnosti trebalo donijeti konsenzusom svih parlamentranih stranaka.

Trudit ćemo se da se konsenzus postigne i održi, to je pretpostavka da u pregovorima sa EU budemo puno jači, da imamo puno jači vjetar u leđima i ostvarimo neke rezultate koje inače ne bi ostvarili, naglasio je premijer Ivo Sanader.

Budemo li uspješni u pregovorima nema onoga tko je pobijedio, svi smo pobijedili, pobijedila je Hrvatska, a ako ne budemo uspješni svi smo krivi, rekao je Sanader.

Ponovio je da je konsenzus najbolji put koji jamči najbolje rezultate u pregovorima.

Vlada je stoga podržala rad međustranačke radne skupine koja će sačiniti tekst odgovarajućeg akta u kojem će se definirati temeljna načela za uključivanje Hrvatske u punopravno članstvo Unije.

Stoga se danas nije formalno očitovala o čak pet prijedloga takvog akta koji su predložili klubovi HDZ-a, HSS/SDP-a, HSP-a, HNS/PGS-a te klub zastupnika SDSS-a.

Vladinu podršku danas je dobila Zajednička izjave Sabora i Vlade o suradnji u vođenju pregovora za članstvo u Europskoj uniji, koju je predložio Klub HDZ-a.

U njemu se potvrđuje puna spremnost Vlade i Sabora da se 17. ožujka 2005. otvore pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske i EU.

Ističe se i važnost osnivanja Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora za praćenje i nadzor pregovora o pristupanju Hrvatske EU.

Hrvatskoj, naglasio je glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak, slijedi težak posao pregovora, ali nema ni najmanjeg razloga da ne budemo optimistični.

Uvjeren je da će Hrvatska imati dobar i profesionalan pregovarački tim koji će s druge strane imati najbolju i najbolje plaćenu birokraciju u Europi.

Drobnjak naglašava važnost transparentnosti pregovora, ali i podsjeća da taj proces ima i diskretnu diplomatsko-pregovaračku stranu.

Ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul podsjetio je da će u samim pregovorima biti malo političkih pitanja.

U većini će se slučajeva, kaže, raditi o pregovorima na koji način, kojim tempom primjeniti ono što je Europska komisija već usvojila.

Žužul s ostalim članovima Vlade dijeli optimizam da će se kroz 2007. završiti pregovori o svim poglavljima.

Drobnjak je najavio da će u ponedjeljak, u Bruxellesu imati prvi pripremni, tehnički sastanak, što je početak formalnih priprema za pregovore.

Dan ranije, u nedjelju navečer u Bruxellesu će radnom večerom razgovore započeti i Žužul, te ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, a izaslastvu će se u ponedjeljak pridružiti i premijer Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙