FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske vode: Split i okolica najviše napredovali u Projektu "Jadran"

SPLIT, , 10. veljače 2005. (Hina) - U projektu zaštite Jadrana odonečišćenja otpadnim vodama od Rijeke do Dubrovnika, u 177 gradova iopćina na obali i otocima, završetkom projekta Eko Kaštelanski zaljevnajdalje je otišao grad Split i njegova okolica, izjavio je direktorvodno-gospodarskog područja Split Hrvatskih voda Anđelko Drnas nadanašnjoj konferenciji za novinare.
SPLIT, , 10. veljače 2005. (Hina) - U projektu zaštite Jadrana od onečišćenja otpadnim vodama od Rijeke do Dubrovnika, u 177 gradova i općina na obali i otocima, završetkom projekta Eko Kaštelanski zaljev najdalje je otišao grad Split i njegova okolica, izjavio je direktor vodno-gospodarskog područja Split Hrvatskih voda Anđelko Drnas na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Drnas objasnio je da će gradnja cjelokupnog sustava Projekta "Jadran", vrijednosti 280 milijuna eura, trajati sljedećih 10 godina, da se polovica financira iz zajma Svjetske banke, a ostalo sredstvima Hrvatskih voda, novcem iz proračuna RH i lokalne samouprave.

Zajam će se vraćati kroz cijenu vode, koja se po zakonu, kazao je Drnas, može maksimalno povećati četiri kune po prostorom metru, a Drnas pretpostavlja da će u prosjeku poskupjeti do dvije kune. Kazao je kako se boji da će nas ova izborna godina usporiti u ostvarenju Projekta "Jadran", jer će većina načelnika i gradonačelnika smatrati nepopularnim pred izbore najaviti poskupljenje vode.

Projekt se, objasnio je Drnas, radi po fazama jer je prva tranša kredita Svjetske banke od 40 milijuna eura već odobrena i treba ju trošiti.

U prvoj fazi Projekta riješit će se problem onečišćenja za 47 gradova i općina, i to na riječkom, zadarskom i dijelu područja od Makarske do Stona. U drugoj fazi Projekta uključit će se otoci, kojima će se istodobno graditi i vodoopskrbni sustavi.

Hrvatske vode pripremile su i prijedlog međudržavnih sporazuma o zaštiti voda za izvore i rijeke, koje dijelom prolaze kroz BiH. Drnas je rekao kako je takav ugovor već potpisan za gradnju kanalizacijskoga sustava Neuma, a od patnera iz BiH očekuje se da veliku pozornost posvete održavanju pet hidroelektrana na rijeci Neretvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙