FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Tajlandu

BANKOK, 6. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Parlamentarni izbori počelisu u nedjelju u Tajlandu, a analitičari predviđaju da će kaopobjednici izaći premijer Thaksin Shinawatra i njegova stranka ThaiRak Thai, javile su svjetske novinske agencije.
BANKOK, 6. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Parlamentarni izbori počeli su u nedjelju u Tajlandu, a analitičari predviđaju da će kao pobjednici izaći premijer Thaksin Shinawatra i njegova stranka Thai Rak Thai, javile su svjetske novinske agencije.

Dvadeset stranaka natječe se za 500 mjesta u parlamentu. Članovi parlamenta biraju se iz 400 izbornih jedinica u 76 tajlandskih pokrajina, a stotinu ih se bira sa stranačkih lista prema proporcionalnom sustavu.

Oporbene stranke gotovo da su priznale poraz još prije izbora. Glavna oporbena Demokratska stranka svoju je izbornu kampanju nazvala "kampanja 201" i zatražila je od birača da joj osiguraju 201 mjesto u parlamentu, minimum potreban za pokretanje izglasavanja nepovjerenja premijeru.

Thaksin je prije negoli je postao tajlandski premijer zaradio bogastvo na telekomunikacijama. Smatra se jednim od najbogatijih Tajlanđana, a obiteljsko bogatstvo procjenjuje se, prema magazinu Forbes, na 1,4 milijarde dolara.

Prema anketi koju je zajedno provelo šest televizijskih postaja i sveučilište u Bangkoku na biralištima u nedjelju, stranka Thi Rak Thai tajlandskog premijera vjerojatno će osvojiti 399 od ukupno 500 mjesta u parlamentu, a ako konačni rezultati potvrde ovu anketu Thaksin će po drugi put pobijediti na parlamentarnim izborima i postati čelnikom s nasigurnijom pobjedom na izborima u povijesti Tajlanda. Anketa na biralištima pokazala je da će Thai Rak Thai osvojiti 329 od 400 mjesta prema izbornim jedinicima i još 70 od 100 mjesta po stranačkim listama prema proporcionalnom sustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙