FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AU: pri biranju nasljednika Eyademe treba primijeniti Ustav

ADIS ABEBA, 5. veljače 2005. (Hina/AFP) - Afrička unija neće nikadapristati na protuustavne mjere u biranju nasljednika togoanskogpredsjednika Gnassingbea Eyademe, preminulog u subotu, izjavio jepredsjednik Povjerenstva Afričke unije Alpha Omar Konare u subotunavečer u Adis Abebi.
ADIS ABEBA, 5. veljače 2005. (Hina/AFP) - Afrička unija neće nikada pristati na protuustavne mjere u biranju nasljednika togoanskog predsjednika Gnassingbea Eyademe, preminulog u subotu, izjavio je predsjednik Povjerenstva Afričke unije Alpha Omar Konare u subotu navečer u Adis Abebi.

"Važno je da se primjene ustavne mjere u biranju njegova nasljednika", istaknuo je Konare, nekadašnji predsjednik Malija.

Togoanske oružane snage odlučile su "povjeriti" vlast Faureu Eyademi, jednom od sinova preminula togoanskog predsjednika, objavila je u subotu navečer u Lomeu vojska u priopćenju. Konare tvrdi da bi se ovo moglo ocijeniti svojevrsnim vojnim udarom.

Togoanski Ustav predviđa da u "slučaju da predsjednik umre ili je u nemogućnosti obavljati predsjedničke dužnosti funkciju predsjednika privremeno obnaša predsjednik Narodne skupštine".

"Vlada saziva izborno tijelo unutar 60 dana od trenutka prekida obavljanja predsjedničke dužnosti, radi odabira novog predsjednika Republike", piše u Ustavu.

Afrička unija morat će dati svoj doprinos kako bi izbori bili transparentni, dodao je Konare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙