FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Safi: Irački izabrani predstavnici imat će puni legitimitet

KERBALA, 4. veljače 2005. (Hina/AFP) - Šeik Ahmad Safi, predstavnikvelikog ajatolaha Alija Sistanija u svetom šijitskom gradu Kerbali,južno od Bagdada, u petak je izjavio da će izabrani Iračani imati"potpuni legitimitet govoriti u ime naroda".
KERBALA, 4. veljače 2005. (Hina/AFP) - Šeik Ahmad Safi, predstavnik velikog ajatolaha Alija Sistanija u svetom šijitskom gradu Kerbali, južno od Bagdada, u petak je izjavio da će izabrani Iračani imati "potpuni legitimitet govoriti u ime naroda".

"Izabrani predstavnici imati će sav legitimitet da govore u ime naroda i ovo je prvi put u 80 godina da će Iračani to moći učiniti", kazao je šeik Ahmad Safi, uputivši svim Iračanima "poziv na ujedinjenje".

To je stajalište u potpunoj suprotnosti sa stajalištem Odbora iračkih ulema, glavnog vjerskog udruženja sunita, koji budućoj vladi priznaje tek ograničeni legitimitet, zbog, kako je rečeno, činjenice da su izbori održani "pod okupacijom".

Safi, međutim, tvrdi da će nova vlada imati puni legitimitet, i poziva svijet da učini sve kako bi se "izbjegla podjela Iraka".

"Terorizam je stran Iračanima ... mi u izgradnji Iraka želimo sudjelovanje svih, bez obzira jesu li sudjelovali u izborima ili nisu", kazao je Safi.

Također je poručio da šijiti, koji su najviše patili pod prošlim režimom, ne žele iste nepravde nanositi drugima.

U četvrtak je Izborno povjerenstvo objavilo da je lista šijita Ujedinjeni irački savez, koju predvodi veliki ajatolah Sistani, dobila više od 70 posto glasova nakon prebrojanih glasova s deset birališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙