FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen rad Raiffeisen mirovinskih društava

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Prosječni godišnji prinos u trigodine postojanja Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda (ROMF) iznosioje više od 8,8 posto, dok je prinos u prošloj godini iznosio 8,59posto, što je znatno iznad 7,37 posto koliko je iznosio prosjek svihhrvatskih obveznih mirovinskih fondova, rekao je na današnjojkonferenciji za novinare predsjednik Uprave društva koje upravlja timfondom Damir Grbavac.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Prosječni godišnji prinos u tri godine postojanja Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda (ROMF) iznosio je više od 8,8 posto, dok je prinos u prošloj godini iznosio 8,59 posto, što je znatno iznad 7,37 posto koliko je iznosio prosjek svih hrvatskih obveznih mirovinskih fondova, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave društva koje upravlja tim fondom Damir Grbavac.

Na kraju prošle godine ROMF je imao 382.185 članova, što predstavlja 32,66 posto tržišta, dok je imovina pod upravljanjem tog fonda krajem 2004. bila 2,45 milijardi kuna ili 30,9 posto ukupne imovine svih hrvatskih OMF-ova. Pritom je broj članova u odnosu na 2003. povećan za 9,23 posto, a vrijednost imovine za 71,67 posto, rekao je Grbavac.

Od značajnijih događaja u ovoj godini Grbavac je izdvojio očekivano proširenje mogućnosti ulaganja mirovinskih fondova u financijske izvedenice (derivate), kao i daljnju liberalizaciju ulaganja kroz ulaganje u dionice iz kotacija javnih dioničkih društva.

Raiffesen dobrovoljni mirovinski fond (RDMF), pak, prošlu je godine završio s imovinom vrijednom 67,85 milijuna kuna te s 14.021 članom, a prinos tog otvorenog fonda lani je iznosio 8,5 posto, rekla je predsjednica Uprave društva koje upravlja tim fondom Renata Kašnjar-Putar.

Dodala je i kako je početkom ove godine s radom započeo i četvrti zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond pod upravljanjem ovog društva, i to onaj za zaposlenike jedne od najvećih hrvatskih tvrtki - Ericssona Nikole Tesle.

Predstavljen je i rad jedinog hrvatskog, Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva, koje će ove godine započeti s isplatom prvih mirovina iz obveznih mirovinskih fondova, odnosno drugog mirovinskog stupa.

Naime, prema riječima predsjednice Uprave tog društva Biserke Žalac, prve mirovine po novom mirovinskom sustavu počele su se isplaćivati 2003. godine, i to one za koje je izvršena izravna jednokratna uplata za dokup mirovine. Od prošle godine tome su pridodane i mirovine iz trećeg, dobrovoljnog mirovinskog stupa, pa to društvo za sada isplaćuje mirovine za 50-tak umirovljenika, a čiji bi se broj ove godine trebao udvostručiti.

Naime, pojasnila je, pravo na isplatu ove godine stječu članice OMF-ova koje su ušle u novi mirovinski sustav neposredno prije navršenih 50 godina života. Kada ove godine napune 53 godine i 6 mjeseci života te 30 godine mirovinskog sustava, a procjenjuje se da je takvih žena oko 600 u svim fondovima, očekuje se da bi se njih do 10 posto moglo odlučiti na mirovinu, zaključila je Žalac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙