FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Talabani službeni kandidat za predsjednika ili za premijera

SALAHEDDINE, 3. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kurdski čelnik JalalTalabani priopćio je službeno u četvrtak da se kandidirao za dužnostpredsjednika ili premijera Iraka, četiri dana nakon općih izboraodržanih u toj zemlji.
SALAHEDDINE, 3. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kurdski čelnik Jalal Talabani priopćio je službeno u četvrtak da se kandidirao za dužnost predsjednika ili premijera Iraka, četiri dana nakon općih izbora održanih u toj zemlji.

"Kandidat sam kurdske demokratske liste za jedno od dviju najviših dužnosti (predsjednika ili premijera)", kazao je Talabani novinarima nakon susreta s drugim visokim kurdskim dužnosnikom Masudom Barzanijem i dopredsjednikom vlade Barhamom Salehom, članom njegove stranke, u turističkom naselju Salaheddine, 10 kilometara sjeverno od Erbila, jedne od dviju "prijestolnica" iračkog autonomnog Kurdistana.

Talabani i Barzani, vođe dviju glavnih stranaka na sjeveru Iraka, Domoljubnog saveza Kurdistana (UPK) i Demokratske stranke Kurdistana (PDK) osnovali su savez uoči parlamentarnih izbora pod nazivom Kurdska demokratska lista.

Te dvije stranke su najvjerojatniji pobjednici parlamentarnih izbora u autonomnom području, gdje su birači u nedjelju glasovali i za članove vijeća u trima pokrajinama i autonomnog parlamenta sa 111 zastupničkih mjesta.

Barzani je pak rekao da se kandidirao za predsjednika autonomnog Kurdistana koji čine pokrajina Sulejmanija gdje je na vlasti UPK i pokrajine Erbil i Dohuk kojima upravlja njegova stranka.

"Pripojenje grada Kirkuka Kurdistanu bit će presudno u pregovorima o ulasku u bilo kakav savez s drugim političkim snagama u Iraku", istaknuo je Talabani.

Kurdi polažu pravo na taj naftni grad južno od njihova autonomnog područja, tvrdeći da je svrgnuti režim Sadama Huseina protjerao iz grada dobar dio kurdskog puka i poticao doseljavanje Arapa.

Iračko izborno povjerenstvo priopćilo je u četvrtak da je u sjedištu povjerenstva od utorka prebrojano 1,6 milijuna glasačkih listića, što je nešto više od 10 posto od 14,2 milijuna upisanih birača.

Prema riječima Mustafe Safuata Rachida, čelnika povjerenstva, ti listići dolaze iz šest pokrajina, i to 25 posto iz pokrajine Bagdad, 45 posto iz Kerbale, 45 posto iz Najafa i 65 posto iz Zi Qara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙