FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven dio sakrivene svemirske mase

PARIZ, 3. veljače 2005. (Hina/AFP) - Dio "sakrivene" svemirske masekoji je nedostajao i za koju astronomi misle da postoji otkrila jeameričko-meksička skupina znanstvenika zahvaljujući promatranjuX-zraka koje odašilje kvazar (zvijezda iznimno jakog sjaja), pišečasopis Nature od četvrtka.
PARIZ, 3. veljače 2005. (Hina/AFP) - Dio "sakrivene" svemirske mase koji je nedostajao i za koju astronomi misle da postoji otkrila je američko-meksička skupina znanstvenika zahvaljujući promatranju X-zraka koje odašilje kvazar (zvijezda iznimno jakog sjaja), piše časopis Nature od četvrtka.

Fabrizio Nicastro iz Smithsonian Center for Astrophysics u Cambridgeu (Massachusetts, SAD) i kolege promatrali su tu tvar u svemirskim maglicama koja, kako tvrde, odgovara masi koja nedostaje.

Astronomi su pomoću svemirskih teleskopa s X-zrakama "Chandra" i "XMM-Newton" zabilježili količinu X-zraka koju je odaslao kvazar Markarijan 421 i koje su stigle na Zemlju pošto su prošle kroz svemirske maglice.

Ionizirani atomi kisika i dušika u tim maglicama koji su obično nevidljivi upijaju X-zrake, dodaju autori napisa. Tako otkriveni atomi odgovaraju traženoj masi koja nedostaje.

Prema postojećim obrascima svemira, podsjećaju znanstvenici, potonji čini 95 posto skrivene tamne tvari koja se otkriva kroz poremećaje u kretanju galaktika i zvijezda i u širenju svemira. Čini ga i 5 posto "normalne" tvari (barionska tvar od koje su načinjeni planeti i zvijezde).

No polovicu te "normalne" tvari astronomi nisu nikada otkrili, premda ju predstavljaju kao obrazac "big banga". Upravo tu skrivenu tvar otkrila je ekipa Fabrizija Nicastra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙