FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSC: govedina u Hrvatskoj je standardne kakvoće

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski stočarski centar (HSC)predstavio je danas prve rezultate primjene sustava kontroliranjakvalitete goveđih trupova na liniji klanja, koji pokazuju da hrvatskipotrošači jedu goveđe meso standardne, odnosno prosječne kakvoće.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski stočarski centar (HSC) predstavio je danas prve rezultate primjene sustava kontroliranja kvalitete goveđih trupova na liniji klanja, koji pokazuju da hrvatski potrošači jedu goveđe meso standardne, odnosno prosječne kakvoće.

Projekt kontrole kakvoće goveđeg mesa započeo je u rujnu, a ravnatelj HSC-a Krešimir Kuterovac predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare rezultate kontrole iz mjeseca siječnja.

Ti rezultati odnose se na kontrolu kakvoće u 125 ovlaštenih klaonica, od ukupno 222 koliko ih je Hrvatskoj registrirano za klanje goveda. Procjenu kakvoće obavljaju ovlašteni klasifikatori na osnovu vizualne kontrole. Ukupno je tijekom siječnja klasificirano 7.118 govedskih trupova iz domaće proizvodnje i 2.481 trup iz uvoza.

Rezultati ukazuju na to da je kvaliteta domaće i uvozne govedine zadovoljavajuća. Tako su klasifikatori meso mladih bikova, bikova, krava, junica, mlade junadi i teladi najčešće klasificirali kao meso standardne kakvoće, dodjeljujući mu najčešće klasu R koja u europskoj klasifikaciji označava standardnu kakvoću, rekao je Kuterovac.

Ravnatelj HSC-a procjenjuje da je siječanjska analiza obuhvatila 80 posto životinja koje su zaklane u tom mjesecu.

Za naredno razdoblje najavio je nastavak projekta ocjenjivanja kakvoće govedskog mesa i to uvođenjem sustava sljedivosti nakon klasiranja i označavanja trupova.

To znači, kako je rekao, da će se u skladu sa zahtjevima normi EU-a, posebnim markicama obilježavati svaki komad mesa što će potrošačima omogućiti uvid u porijeklo namirnica koje upotrebljavaju za prehranu.

Prema njegovoj najavi, markice za meso trebale bi se pojaviti za oko šest mjeseci, no osim za govedinu planira se njihovo uvođenje za svinjetinu i to do kraja godine te za meso i jaja peradi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙