FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Globalna sreća: Na ljestvici od 0-10 Hrvati se ocjenjuju s 5,9

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvati su drugi najsretniji narodbivše Jugoslavije, iza Slovenaca, i negdje na sredini svjetskeljestvice, navodi se u srijedu objavljenu globalnom indeksu Svjetskebaze podataka za sreću, istraživanja koje već 20 godina provodi jednonizozemsko sveučilište.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvati su drugi najsretniji narod bivše Jugoslavije, iza Slovenaca, i negdje na sredini svjetske ljestvice, navodi se u srijedu objavljenu globalnom indeksu Svjetske baze podataka za sreću, istraživanja koje već 20 godina provodi jedno nizozemsko sveučilište.

Hrvatska je po vlastitoj procjeni sreće negdje na sredini popisa od 90 zemalja, s ocjenom 5,9, za razdoblje od 1990. do 2004., a rezultati su objavljeni na web stranici Baze podataka što je vodi profesor Ruut Veenhoven s Erazmusova sveučilišta u Rotterdamu.

Slovenci su svoju sreću na ljestvici od 0 do 10 ocijenili s 6,3, što ih također smješta otprilike na sredinu ljestvice na kojoj vode Danska, Malta i Švicarska s 8,0.

Crnogorci su ocjenom 5,5 nešto nesretniji od Hrvata, a Srbi i građani Bosne i Hercegovine svoje su "zadovoljstvo ukupnim životom" ocijenili s 5,1.

Makedonci su posljednji među narodima bivše Jugoslavije: oni svoju sreću ocjenjuju s 4,9.

Poljaci su subjektivno jednako sretni kao Hrvati (5,9), a na samom su dnu ljestvice Armenija, Ukrajina, Moldavija i Zimbabve. Posljednja je Tanzanija koja svoju sreću ocjenjuje s 3,2.

Svojim su životom dosta zadovoljni Amerikanci (7,4) i Australci (7,3), a slično je i u većini zemalja zapadne Europe. Međutim, svoju sreću lošijom od Hrvatske ocjenjuju i neke zemlje EU, poput Mađarske (5,5), Estonije (5,2), Latvije i Litve (4,9,) i zemalja kandidata Rumunjske (4,7) i Bugarske (4,5).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙