FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski hindusi pokreću kampanju za afirmiranje pravog značenja svastike

LONDON, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski hindusi pokrenulisu u utorak kampanju kojom sa svastike žele skinuti teret nacističkgnaslijeđa i taj 5.000 godina stari znak ponovo afirmirati kao simbolsreće.
LONDON, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski hindusi pokrenuli su u utorak kampanju kojom sa svastike žele skinuti teret nacističkg naslijeđa i taj 5.000 godina stari znak ponovo afirmirati kao simbol sreće.

Akcija je odgovor na inicijativu zastupnika u Europskom parlamentu za zabranu nacističkog simbola u Europi, nakon što je britanski princ Henry pokrenuo lavinu međunarodnog nezadovoljstva odjenuvši vojničku odoru sa svastikom na jednoj kostimiranoj zabavi.

"Odlučili smo vratiti svastiki pravo značenje", rekao je Ramesh Kallidai, glavni tajnik Foruma hindusa koji predstavlja 700.000 pripadnika te vjere u multikulturalnoj Velikoj Britaniji. O simbolu tom hinduističke religije, kojega je Adolf Hitler prisvojio za svoju Nacionalsocijalističku stranku, rekao je da se "već 5.000 koristi za promicanje života, donosi sreću i tjera sile zla".

Uvažavajući osobitu osjetljivost židova koji su pretrpili strašne patnje u holokaustu, Kallidai je rekao da je "kriva uporaba svastike jednako uvredljiva za hinduse kao i za sve druge ljude". "To bi bilo isto kao kada bi se zabranila uporaba križa samo zato što ga u svojim ritualima pale pripadnici Ku Klux Klana", istaknuo je Kallidai.

Forum hindusa će svoju kampanju početi medijskim istupima i lobiranjem među parlamentarnim zastupnicima u Londonu i Strasbourgu. Potom će uslijediti velika konferencija u Londonu i seminari za građane diljem Velike Britanije.

Za milijune stradalnika u Drugom svjetskom ratu svastika je omraženi amblem koji predstavlja mržnju, rasizam i ksenofobiju. No, za hinduse to je sveti simbol, koji je naziv dobio po riječi iz sanskrta koja znači "Bog s vama".

Prema hinduističkim običajima, svastika se crta na tjeme djeteta nakon prvog šišanja kako bi otjerala zle duhove, a može se pronaći na ulaznim vratima kuća kao simbol sreće te na pozivima za vjenčanja i svetim slikama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙