FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Bez izručenja Gotovine nema pregovora Hrvatske s EU

SARAJEVO, 1. veljače 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnogkaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila jeu utorak kako početak pregovora Hrvatske o priključenju Eropskoj unijii dalje ovisi o uhićenju odnosno izručenju Ante Gotovine.
SARAJEVO, 1. veljače 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u utorak kako početak pregovora Hrvatske o priključenju Eropskoj uniji i dalje ovisi o uhićenju odnosno izručenju Ante Gotovine.

"Nadam se da će Hrvatska moći osigurati prebacivanje Ante Gotovine u Den Haag do 17. ožujka... Taj uvjet mora ostati", izjavila je Del Ponte novinarima u Sarajevu gdje je boravila u jednodnevnom posjetu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Del Ponte je istaknula kako "bez Gotovine u Den Haagu to (početak pregovora Hrvatske sa EU) neće biti moguće".

Glavna haška tužiteljica nije izrijekom ustvrdila kako je Gotovina u Hrvatskoj no svojom je izjavom jasno naznačila kako hrvatsku vladu drži najodgovornijom za privođenje optuženog generala.

Del Ponte je tijekom iznenadnog boravka u Sarajevu razgovarala s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom, a novinarima je pojasnila kako je glavna tema bila privođenje najtraženijih haških bjegunaca, prije svega Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ona je kazala kako je nedopustivo da oni nisu uhićeni ni 10 godina nakon što su optuženi te nakon što je počinjen genocid u Srebrenici.

"Ovo je posljednja godina u kojoj se može očekivati njihovo uhićenje da bismo im počeli suditi", kazala je Del Ponte zaprijetivši kako će, ne dođe li do privođenja Karadžića i Mladića, objaviti "sve negativne elemente" koji su ujecali na to da oni ostanu na slobodi od 1995. godine.

Del Ponte nije u Sarajevu prozvala nikoga koga bi smatrala posebice odgovornim jer Karadžić i Mladić nisu uhićeni, dodavši smo kako je to zadaća i za međunarodnu zajednicu i za lokalne vlasti.

Odgovornost lokalnih vlasti jedan je od razloga zbog kojih je Del Ponte odvojeno razgovarala i s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Darkom Matijaševićem no detalji tog susreta nisu objavljeni.

Tužiteljica je pojasnila kako je s Ashdownom razgovarala o "strategiji i modalitetima" privođenja optuženih koji su još u bjegu.

Visoki predstavnik je kazao kako takva strategija sadrži "neke nove elemente" no odbio je o njima govoriti.

Carla del Ponte je potvrdila kako očekuje potvrdu novih optužnica za ratne zločine što ih je kompletirala do kraja 2004. godine.

Po njezinim riječima, u pitanju je šest optužnica koje se odnose na deset osoba. Del Ponte nakon Sarajeva putuje u Podgoricu gdje su za srijedu najavljeni njeni razgovori s najvišim dužnosnicima Crne Gore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙