FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova otkrića o namještanju nogometnih utakmica u Njemačkoj

HAMBURG, 31. siječnja 2005. (Hina/DPA) - Velika afera s namještanjemrezultata koja potresa njemački nogomet svakog dana rezultira novimotkrićima.
HAMBURG, 31. siječnja 2005. (Hina/DPA) - Velika afera s namještanjem rezultata koja potresa njemački nogomet svakog dana rezultira novim otkrićima.

Najnovije je vezano uz trećeligaša Paderborn, koji je u 1. kolu Njemačkog kupa izbacio prvoligaša HSV. Na današnjoj konferenciji za novinare čelnik Paderborna Wilfried Finke objavio je kako je kapetan momčadi Nizozemac Thijs Waterink uoči dvoboja protiv HSV-a primio novac.

"Prije utakmice, u blizini stadiona, Thijs Waterink je primio deset tisuća eura od čovjeka kojeg nije poznavao i koji je imao južnjački akcent", izjavio je prvi čovjek Paderborna Wilfried Finke. Dodao je kako je Waterink o tome obavijestio suigrače tek nakon susreta, kada su igrači međusobno podijelili novac. Svaki je igrač dobio po 500 eura.

Finke ističe da 36-godišnji Waterink neće igrati za momčad sve dok se cijela situacija ne razriješi. Napomenuo je i da je Waterink pristao u potpunosti surađivati s istražiteljima ovog slučaja.

Također, Finke je izrazio spremnost da se kup utakmica protiv HSV-a ponovno odigra. No, šanse da se tako nešto dogodi vrlo su male, budući da je natjecanje u Njemačkom kupu prilično odmaklo.

Skandal vezan uz namještanje nogometnih utakmica izbio je nakon što je otkriveno da je 25-godišnji nogometni sudac Robert Hoyzer utjecao na rezultat utakmica na koje se kladio. U pitanju je pet susreta druge i regionalne lige, te dvoboj njemačkog kupa između Paderborna i HSV-a, odigran u kolovozu prošle godine, a kojeg je dobio Paderborn sa 4:2 nakon što su mu dosuđena dva sumnjiva 11-erca.

Hoyzer, koji je prvotno tvrdio da je nevin, ubrzo je priznao da je sudjelovao u namještanju rezultata te da je za to primio novac. Tužiteljstvo u Berlinu pokrenulo je istragu, a Hoyzer je dobio status glavnog svjedoka. Prema objavljenom u medijima, sudac Hoyzer navodno je imao redovite kontakte s članovima hrvatskog podzemlja u Berlinu. Mediji također navode kako je u aferu uključeno još nekoliko nogometnih sudaca, te osam igrača iz triju klubova

U njemačkoj javnosti ovaj se skandal uspoređuje s velikom aferom koja je izbila u sezoni 1970/1971., kada je otkriveno namještanje rezultata u utakmicama momčadi koje su se borile za opstanak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙