FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader u emisiji "Brisani prostor" u povodu Dana sjećanja na holokaust

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade IvoSanader rekao je večeras u povodu Dana sjećanja na holokaust i 60.obljetnicu oslobođenja Auschwitza da naraštaji rođeni nakon 2.svjetskog rata imaju posebnu obvezu da se taj dio svjetske, kao ihrvatske povijesti ne zaboravi, kako se više nikad ne bi ponovio.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je večeras u povodu Dana sjećanja na holokaust i 60. obljetnicu oslobođenja Auschwitza da naraštaji rođeni nakon 2. svjetskog rata imaju posebnu obvezu da se taj dio svjetske, kao i hrvatske povijesti ne zaboravi, kako se više nikad ne bi ponovio.

Hrvatska, koja je zajedno s antifašističkom koalicijom pobijedila zlo fašizma, već se prošle godine pridružila europskim i svjetskim nastojanjima da se taj dan i te strahote ne zaborave, rekao je Sanader u emisiji HTV-a "Brisani prostor".

"To možemo prije svega, i to je ono što činimo, kroz školu, kroz edukaciju", kazao je Sanader.

"Najzloglasniji logori bili su Auschwitz, Birkenau, Treblinka, Dachau, ali i Jasenovac, i o tome dvojbe nema. To je jedno od strašnih mjesta i hrvatske povijesti, i nemamo pravo na zaborav", rekao je Sanader.

Hrvatsku nitko ne vidi kao zemlju u kojoj ima antisemitizma, čak suprotno, rekao je Sanader, odgovarajući na pitanje o navodnom hrvatskom antisemitizmu te o saznanjima da su neke antisemitske akcije bile djelo tajne službe JNA, KOS-a.

Rječ je o svjedočenju bivšeg pripadnika KOS-a Mustafe Čandića u Haagu u studenom 2002. On je rekao da je tajna služba JNA u okviru operacija "Labrador" i "Opera" početkom 90-ih minirala zajedničku židovsku grobnicu na Mirogoju, te da je planirala terorističku akciju protiv Židovske općine u Zagrebu radi destabiliziranja hrvatske vlasti i izazivanja animoziteta Židova prema njoj.

"Pa da, znali smo, od početka smo pretpostavljali, kasnije se i dokazalo da su to radili upravo neki koji su bili protiv stvaranja samostalne hrvatske države, to je danas povijesna činjenica", rekao je Sanader.

Kazao je da u susretima s predstavnicima međunarodne zajednice tijekom zadnjeg desetljeća nije nigdje naišao na ocjene da u Hrvatskoj ima antisemitizma. Čak suprotno, naglasio je Sanader i ispričao kako su mu prošle godine u UN-u predstavnici nekoliko vodećih svjetskih židovskih udruga rekli da "Hrvatsku uzimaju kao primjer gdje uopće ne postoji antisemitizam te da bi se mnoge europske zemlje trebale ugledati na Hrvatsku".

"Ja osobno i moja Vlada trudimo se da u Hrvatskoj podignemo prag tolerancije i da ksenofobičnost, netolerancija, svaki radikalizam i ekstremizam ne zauzmu ozbiljni prostor", rekao je premijer.

Na napomenu novinara da se, međutim, u Hrvatskoj danas jedni spomenici podižu, a drugi ruše, Sanader je rekao: "To je nažalost činjenica, ali ja mislim da smo uspjeli uvjeriti veliku većinu hrvatskih građana da se ne isplati trošiti energiju, političku i nacionalnu, na rat za bolju prošlost umjesto da usmjere sve svoje potencijale na izgradnju bolje budućnosti":

U emisiji je gostovao i rabin Jack Bemporad, američki pisac i ravnatelj Centra za kršćansko-židovsko razumijevanje pri fakultetu Sacred Heart u Fairfeldu, koji je potvrdio potrebu edukacije o holokaustu danas i ubuduće.

Na pitanje smatra li potrebnom sličnu edukaciju u Hrvatskoj, kako se tu ne bi zaboravile strahote nedavnoga rata, rabin Bemporad je odgovorio potvrdno i dodao da to smatra važnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙