FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do kraja veljače Monografija o Ivi Mihoviloviću

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Monografija "Ive MihovilovićSpectator" (1905.-1988.), koju priprema zagrebačko-pulska Mediteraniao stotoj obljetnici rođenja vrsnoga hrvatskog novinara, bit ćeobjavljena do kraja veljače, potvrdio je danas izdavač.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Monografija "Ive Mihovilović Spectator" (1905.-1988.), koju priprema zagrebačko-pulska Mediterania o stotoj obljetnici rođenja vrsnoga hrvatskog novinara, bit će objavljena do kraja veljače, potvrdio je danas izdavač.

Izradbu prve monografije o Ivi Mihoviloviću pokrenuo je Elvis Morina, vlasnik tvrke Mediterania, u nakani da predstavi čovjeka koji je čitav život, više od 60 godina, posvetio svojoj struci - novinarstvu.

"Kanimo napraviti i dokumentarni film te pokrenuti inicijativu za novinarsku nagradu 'Ive Mihovilović'", izjavio je Morina, koji je bio dugogodišnji direktor pulskoga Radio Maestrala te voditelj hrvatskog dopisništva BBC-a.

Tekst za monografiju, koja će s fotografijama i dokumentima imati oko 310 str., napisao je Aleksandar Vojinović, a predgovor Fadil Hadžić koji za taj tekst kaže da nije samo individualni životopis nego i kratka povijest hrvatskoga novinarstva.

"Samozatajnost i skromnost najčitanijeg hrvatskog novinara svih vremena nije bila poza nego iskreno intimno vjerovanje da čitatelje zanimaju samo novine i događaji, a ne oni koji ih prave", ističe u predgovoru monografiji Fadil Hadžić, koji smatra da fenomen Mihovilović ostaje primjerom stručne i moralne vertikale.

Po Hadžićevim riječima Mihovilović nije bio ni buntovnik, ni revolucionar, ali je kao patriot i antifašist u političkim vrtlozima plaćao ceh svoje moralne nacionalne angažiranosti.

Mihovilovićeve briljantne vanjskopolitičke analize donosile su precizne opise, ali i predviđanja kako će završiti, a neki put i početi najveći svjetski događaji.

Ive Mihovilović novinarski je rad započeo 1924. u Trstu u prvom naletu fašističkoga terora. Postaje glavni urednik "Istarske riječi", jedinog hrvatskog tjednika pod Italijom. Godine 1932. preuzeo je uređivanje lista "Istra", pokrenutog u Zagrebu, gdje se nalazio najveći broj izbjeglica iz Istre. Tih godina surađivao je u "Obzoru", "Jutarnjem listu" i "Novostima", kojima je bio glavni urednik i direktor.

Bivši glavni urednik i direktor "Novosti" poslije Drugoga svjetskog rata jedini je urednički posao imao u "Vjesniku u srijedu", ali njegovo ime nije navedeno u impresumu.

Objavljujući u zrelim godinama više nego u mladosti, njegov pseudonim Spectator nastao je, kako napominje Hadžić, kao plod sumnjičenja, jer iako nije sve potpisivao, još je uvijek bilo previše za one koji mu nisu bili skloni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙