FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubojica nizozemskog redatelja Van Gogha nadao se da će poginuti u obračunu s policijom

AMSTERDAM, 26. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Mohamed Bouyeri,Nizozemac marokanskog porijekla optužen za ubojstvo Thea Van Gogha,nizozemskog redatelja koji je snimao filmove koji su kritički govorilio islamu, priznao je odgovornost za ubojstvo počinjeno 2. studenogprošle godine, priopćili su Bouyerovi branitelji tijekom saslušanja naamsterdamskom sudu u srijedu.
AMSTERDAM, 26. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Mohamed Bouyeri, Nizozemac marokanskog porijekla optužen za ubojstvo Thea Van Gogha, nizozemskog redatelja koji je snimao filmove koji su kritički govorili o islamu, priznao je odgovornost za ubojstvo počinjeno 2. studenog prošle godine, priopćili su Bouyerovi branitelji tijekom saslušanja na amsterdamskom sudu u srijedu.

Tužitelji su priopćili da je Bouyeri vjerovao da provodi Alahovu volju te da je želio umrijeti kao "mučenik" od ruke policije. "U pismu svojoj obitelji on kaže da je izabrao obaviti svoju dužnost prema Alahu i predati dušu u raj. On je očekivao umrijeti i želio je postati mučenik", izjavio je tužitelj Frits van Straelen.

Sumnja se da je Bouyeri, star 26 godina, bio povezan s radikalnom islamističkom skupinom. Van Straelen je izjavio i da tužitelji vjeruju da je Bouyeri djelovao uz pomoć drugih osoba u planiranju ubojstava i povezuju ga s dvanaest osumnjičenih islamista uhićenih nakon ubojstva Van Gogha.

Tužitelji su od sudaca zatražili i da odrede psihološku procjenu Muhameda Bouyerija, što su suci prihvatili obrazlovši to težinom optužbi. Njegov branitelj je rekao da nema razloga da se njegov klijent podvrgne takvim pregledima. Nizozemski tužitelji traže da suđenje počne do ljeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙