FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automobilska industrija spremna je za alternativne pogone

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Ovogodišnji 89. sajam automobila uDetroitu (NAIAS - North American International Auto Show) pokazao jeda je automobilska industrija spremna za prelazak s nafte naalternativne pogone, iznose stručnjaci Hrvatske automobilske udruge nasvome web portalu.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Ovogodišnji 89. sajam automobila u Detroitu (NAIAS - North American International Auto Show) pokazao je da je automobilska industrija spremna za prelazak s nafte na alternativne pogone, iznose stručnjaci Hrvatske automobilske udruge na svome web portalu.

Pritom, kako se naglašava, tehnološka budućnost ima dva moguća scenarija. Prvi je masovno korištenje hibridnog pogona, koji je Toyotom Prius, europskim automobilom 2005. godine, probio led na svjetskom tržištu.

Očekuje se da bi taj automobil s kombinacijom klasičnog i elektromotora već 2008., kad se očekuju ekološke norme Euro 5, trebao zauzeti značajni tržišni udjel. I Lexus, luksuzna divizija Toyote, u Detroitu je prikazala tržišnu verziju prvog SUV-a (luksuzno-sportskog terenca) s hibridnim pogonom - RX 400.

Američki proizvođači za korak kaskaju za japanskim. General Motorsov hibridni SUV GMC Graphyte prikazan je tek u konceptnoj verziji, a njemački Daimler Chrysler predstavio je limuzinu Mercedes S 400 CDI, oznake Hybrid, koji je zanimljiv jer kombinira dizelski i električni pogon.

Drugi tehnološki smjer smanjenja ili zamjene fosilnih goriva kao pogona za automobile su gorive ćelije koje elektrokemijskim procesom proizvode električnu struju iz vodika.

Prvi koncept automobila na vodikov pogon predstavio je Chysler, na NAIAS-u 1997. godine. Otada je na svakom salonu prikazano nekoliko koncepata pogona gorivim ćelijama. Ove je godine tržišno najizgledniji koncept bio GM Sequel.

Dosad je najveće ograničenje bila autonomija, odnosno mogućnost automobila da bez punjenja prijeđu zadovoljavajući broj kilometara, no da je rješenje na vidiku pokazao je konceptni General Motorsov automobil koji može voziti 480 km bez punjenja.

Detroitski sajam najveći je automobilski sajam u svijetu. Ove godine održan je od 15. do 21. siječnja. Okupio je više od petsto izlagača sa svih kontinenata koji su predstavili 49 svjetskih premijera, a sajam je posjetilo pola milijuna posjetitelja.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙