FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do12,30 sati.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pokrenulo je u siječnju niz aktivnosti kako bi se pojednostavnio i skratio postupak priznavanja istovrijednosti inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, popularno zvan nostrifikacija, te što prije riješili nagomilani zahtjevi za nostrifikaciju. Osnovano je stručno povjerenstvo za izradu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, a Rektorski zbor hrvatskih visokih učilišta donio je odluku o imenovanju Povjerenstva za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Izmjenama i dopunama Zakon će se dodatno uskladiti s Konvencijom o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u Europi.

ZAGREB - Uz posredovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) tijekom prošle godine u inozemstvu je zaposleno 5.108 hrvatskih građana, doznaje se iz HZZ-a. Ti su radnici mahom zaposleni u Njemačkoj budući da je nakon stjecanja hrvatske neovisnosti jedino Njemačka, uz Sloveniju, produžila s Hrvatskom suradnju u zapošljavanju putem HZZ-a koja je za vrijeme bivše Jugoslavije postojala još sa Austrijom, Švicarskom i Francuskom. Najviše je tijekom prošle godine posredstvom HZZ-a zaposleno sezonskih radnika, njih 4.778. Riječ je uglavnom o poljoprivrednim radnicima koji odlaze u Njemačku na poslove sadnje rajčica, salate i branja šparoga te pripreme poljoprivrednog zemljišta.

ZAGREB - Četrdeset i peti teološko-pastoralni tjedan posvećen 40. obljetnici završetka Drugog vatikanskog sabora započeo je danas u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati. Organizator Tjedna je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a otvorio ga je dekan toga fakulteta Stjepan Baloban. Nadbiskup zagrebački i veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta kardinal Josip Bozanić, uz ostalo, je naglasio kako je spomen 40. obljetnice Drugog vatikanskog sabora, najvažnijeg događaja u novijoj povijesti Crkve, poziv sudionicima da osobno i zajednički preispitaju što sve Crkva baštini od Koncila.

ZAGREB - Stručno povjerenstvo za Godišnju nagradu "Grigor Vitez 2004" za književna i likovna ostvarenja u knjigama i slikovnicama za djecu predložilo je u uži izbor devet književnika i osam ilustratora. U uži izbor ušli su književnici Zvonimir Balog "Golema mrvica", Arsen Dedić "Dječje oči", Ana Đokić-Pongrašić "Šempti ti smopi da limvo te", Hrvoje Hitrec "Matko na štakama", Hrvoje Kovačević "Idemo dalje", Višnja Stahuljak "Pepeljara s majmunskom glavom", Đurđica Stuhlreiter "Biser iz parka", Zvonko Todorovski "Mrlja" i Tomislav Zagoda "Balada o Buginim gaćicama". Ilustratori, koji su ušli u uži krug, su Zvonimir Balog, Zdenko Bašić, Magda Dulčić, Svjetlan Junaković, Ana Kadoić, Vojo Radoičić, Sanja Rešček i Pika Vončina.

ZAGREB - Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba objavilo je u biblioteci Književna smotra knjigu Zdravka Malića "Gombrowicziana". Knjiga uglednoga hrvatskog polonista Zdravka Malića (1933.-1997.) bavi se stvaralaštvom jednog od najvećih poljskih pisaca 20. stoljeća, Witolda Gombrowicza, čija su djela hrvatskim čitateljima poznata upravo iz Malićevih prijevoda. Malić u Gombrowicziani daje zaokružen i temeljit uvid u opus Witolda Gombrowicza (1904.-1969.) ali i primjere iz piščeva stvaralaštva u obliku male antologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙