FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: 30 certificiranih računalnih programa za mjenjačnice

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača uHrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, od početka ove godineu poslovanju moraju koristiti neki od certificiranih zaštićenihračunalnih programa.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, od početka ove godine u poslovanju moraju koristiti neki od certificiranih zaštićenih računalnih programa.

Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače, na temelju javnog poziva Hrvatske narodne banke za prikupljanje ponuda, do sada je dobilo 30 pravnih osoba ili obrta, najnoviji su podaci HNB-a objavljeni početkom ovog tjedna.

Certifikate izdaje središnja banka na temelju testiranja programa kojim je utvrđeno da su zadovoljeni kriteriji propisani Odlukom o uvjetima i načinu poslovanja ovlaštenih mjenjača, te uz suglasnost Ministarstva financija.

U Hrvatskoj narodnoj banci u tijeku je testiranje i novih programskih rješenja prema pristiglim ponudama pravnih osoba odnosno obrta.

Obveza korištenja certificiranih zaštićenih računalnih programa propisana je Zakonom o deviznom poslovanju.

Nepoštivanje te zakonske odredbe povlači za sobom novčane kazne, od 50 tisuća do 500 tisuća kuna za pravnu ili fizičku osobu, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 10 tisuća do 50 tisuća kuna.

Uz novčanu kaznu, u slučaju takvog prekršaja pravnim ili fizičkim osobama može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja tih poslova u trajanju od tri mjeseca do godinu dana, a strana gotovina i gotovina u kunama koja je predmet prekršaja bi se oduzela i uplatila u državni proračun.

Popis pravnih osoba ili obrta kojima je Hrvatska narodna banka do sada izdala certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače objavljen je na web stranicama HNB-a.

Na web stranicama središnje banke objavljen je i javni poziv za prikupljanje ponuda programskih rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače koji je otvoren do opoziva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙