FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rabin: Za sprečavanje povlačenja iz Gaze može se žrtvovati život

JERUZALEM, 24. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Rabinskog vijećaJudeje i Samarije (Zapadna obala) Dov Lior izjavio je u ponedjeljak zadrugi kanal privatne televizijske mreže da Židovi mogu žrtvovati svojživot kako bi spriječili povlačenje iz pojasa Gaze planirano za ovugodinu.
JERUZALEM, 24. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Rabinskog vijeća Judeje i Samarije (Zapadna obala) Dov Lior izjavio je u ponedjeljak za drugi kanal privatne televizijske mreže da Židovi mogu žrtvovati svoj život kako bi spriječili povlačenje iz pojasa Gaze planirano za ovu godinu.

"Možemo shvatiti one koji se žele žrtvovati ukoliko se napusti Eretz Izrael (izraelska zemlja) i preda se teroristima. Sve se to kosi s Torom", židovskim zakonom, kazao je rabin Lior.

Rabin je usto pohvalio novu naljepnicu koju su izradili ekstremistički doseljenici na kojoj piše: "Bolje se žrtvovati nego prihvatiti odcjepljenje" pojasa Gaze, što je povezano sa židovskom odredbom da Židov radije treba položiti svoj život nego pogaziti neke temeljne zakone svoje vjere.

Kako navodi televizija, rabini koji žive u naseljima na Zapadnoj obali podupiru njegovo stajalište, dok ga drugi pak pobijaju.

Prosvjedi doseljenika i ekstremističkih rabina protiv izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze pojačali su se zadnjih mjeseci.

Rabinsko vijeće Judeje i Samarije pozvalo je lani vojnike da odbiju izvršiti zapovijed o povlačenju iz židovskih naselja na Zapadnoj obali, što je osudio premijer Ariel Sharon. "Oni koji pozivaju na neposlušnost uništavaju najsvetiju stvar izraelskog društva, to je zločin nad njim", kazao je nedavno Sharon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙