FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija i i Kina počele "strateški dijalog"

NEW DELHI, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Indija i Kina započelesu svoj prvi "strateški dijalog" susretom na vrhu u ponedjeljak uindijskoj prijestolnici New Delhiju.
NEW DELHI, 24. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Indija i Kina započele su svoj prvi "strateški dijalog" susretom na vrhu u ponedjeljak u indijskoj prijestolnici New Delhiju.

Dvodnevni razgovori, koje vode kineski doministar vanjskih poslova Wu Dawei i indijski tajnik za vanjske poslove Shyam Saran, odnosit će se na glavna globalna i regionalna pitanja uključujući i reformu Ujedinjenih naroda, razvoj stanja u Iraku i pitanja vezana uz Afganistan, Iran i Sjevernu Koreju.

Indijski diplomatski izvori rekli su da razgovori za cilj imaju "proširiti prostor poboljšanja bilateralnih donosa i omogućiti stranama da razmjenjuju gledišta u globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima".

Očekuje se da će ovi razgovori biti i priprema za posjet Indiji kineskog premijera Wen Jiabaoa u ožujku.

Indija i Kina vode razgovore i o rješavanju graničnih i teritorijalnih sporova.

Analitičari kažu da dvije strane žele i pojačati suradnju na području energetske sigurnosti, posebice glede iskorištavanja energetskih resursa u središnjoj Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙