FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Nakon duge i teške bolesti u subotu je u svom domu u Zagrebu u 92. godini umro akademik Petar Guberina, autor verbotonalnog sustava. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je francuski i latinski jezik, a potom je doktorirao na francuskom Sveučilištu Sorbonne (1939.). Godine 1954. osnovao je Institut za fonetiku i Polikliniku SUVAG, a 1965. i Odsjek za fonetiku, koje vodi do umirovljenja 1983. Od 1955. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U svijetu je poznat kao utemeljitelj verbotonalnog sustava (VTS), originalne znanstvene teorije na području govorne komunikacije, i elektroakustičkih aparata SUVAG. Njegova verbotonalna metoda proširila se po svim kontinentima na području rehabilitacije i edukacije osoba oštećena sluha i govora, posebno djece, te u terapiji govornih poremećaja. Datum pokopa akademika Guberine bit će objavljen naknadno.

ZAGREB - U Zagrebu je nakon teške bolesti u 45. godini u subotu umrla saborska zastupnica SDP-a Snježana Biga Friganović. Prvi je put u Sabor ušla u prosincu 1992. godine, a bila je zastupnica u sva četiri saborska mandata. Od godine 2000. do 2003. bila je predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo. Bila je i članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju te članica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. U SDP-u je bila članica Glavnog odbora, a u dva mandata i potpredsjednica stranke. Pokop Snježane Bige Friganović bit će idućeg tjedna u Šibeniku.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader ocijenio je u subotu da bi zajednička hrvatsko-slovenska povijesna komisija za razgraničenje imala dvojaku zadaću - osvijetliti sjajne odnose dviju zemalja i pomoći s različitim informacijama u donošenju političke odluke. Ako Hrvatska ne prihvati inicijativu slovenske strane da se formira zajednička povijesna komisija, time će sugerirati da se boji takve povijesne komisije. Ta povijesna komisija može, s obje strane, upoznati širu javnost s nedovoljno poznatim činjenicama, a na kraju će presuditi ili zajednički dogovor u bilateralnim odnosima ili ćemo morati na međunarodnu arbitražu, rekao je Sanader.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade i čelnik HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio je u subotu da nema koalicije između HDZ-a i SDP-a, ali te stranke, rekao je, kao i sve koje to žele, mogu se udružiti kad je riječ o važnim temama kao što je pitanje Europske unije. "Činjenica da se možemo udružiti, ne samo HDZ i SDP, nego i drugi koji to žele, oko važnih tema vezanih uz EU. Zašto bi oko EU ratovali ako je to opredjeljenje i SDP-a i HDZ-a", rekao je Sanader u razgovoru za središnju informativnu emisiju Nove TV "24 sata". Dodao je kako "nekima vjerojatno smeta suradnja oko tema od nacionalnih interesa". Navodeći razloge za, kako je rekao, veliku suradnju u kojoj prednjače HDZ i SDP, istaknuo je da će se tako pregovori s EU-om voditi izvan dnevno-političke utakmice. Hrvatska strana će ujedinjena biti jači pregovarač, dodao je premijer.

ZABOK/ZAGREB - U udaru putničkog vlaka u osobni automobil s peteročlanom obitelji na željezničkom prijelazu u Lugu Zabočkome na mjestu nesreće u subotu je poginuo 37-godišnji Darko Horvat iz Oroslavja, a nešto kasnije u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti od teških ozljeda glave i njegov šestomjesečni sin. Osmogodišnja kćerka je u komi i liječnici se bore za njezin život, dok je treće dijete, šestogodišnji dječak zadobio potres mozga i u dobrom je stanju. Majka, 32-godišnja Dragica, koja je vozila automobil, lakše je ozlijeđena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙