FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ŠIBENIK - U Zagrebu je nakon teške bolesti u 45. godini umrla saborska zastupnica SDP-a Snježana Biga Friganović. Prvi je put u Sabor ušla u prosincu 1992. godine, a bila je zastupnica u sva četiri saborska mandata. Od godine 2000. do 2003. bila je predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo. Bila je i članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju te članica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. U SDP-u je bila članica Glavnog odbora, a u dva mandata i potpredsjednica stranke. Pokop Snježane Bige Friganović bit će idućeg tjedna u Šibeniku.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader ocijenio je danas da bi zajednička hrvatsko-slovenska povijesna komisija za razgraničenje imala dvojaku zadaću - osvijetliti sjajne odnose dviju zemalja i pomoći s različitim informacijama u donošenju političke odluke. Ako Hrvatska ne prihvati inicijativu slovenske strane da se formira zajednička povijesna komisija, time će sugerirati da se boji takve povijesne komisije. Ta povijesna komisija može, s obje strane, upoznati širu javnost s nedovoljno poznatim činjenicama, a na kraju će presuditi ili zajednički dogovor u bilateralnim odnosima ili ćemo morati na međunarodnu arbitražu, rekao je Sanader.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade i čelnik HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio je večeras da nema koalicije između HDZ-a i SDP-a, ali te stranke, rekao je, kao i sve koje to žele, mogu se udružiti kad je riječ o važnim temama kao što je pitanje Europske unije. "Činjenica da se možemo udružiti, ne samo HDZ i SDP, nego i drugi koji to žele, oko važnih tema vezanih uz EU. Zašto bi oko EU ratovali ako je to opredjeljenje i SDP-a i HDZ-a", rekao je Ivo Sanader u razgovoru za središnju informativnu emisiju Nove TV "24 sata". Dodao je kako nekima vjerojatno "smeta suradnja oko tema od nacionalnih interesa". Navodeći razloge za, kako je rekao, veliku suradnju u kojoj prednjače HDZ i SDP, istaknuo je da će se tako pregovori s EU-om voditi izvan dnevno-političke utakmice. Hrvatska strana će ujedinjena biti jači pregovarač, dodao je premijer.

ZAGREB - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" opovrgnulo je danas napis u dnevnim novinama da je povuklo tužbe protiv T-HT-a. Potrošač" u priopćenju ističe kako, zbog mnogobrojnih zahtjeva te radnog vremena i skučenoga prijamnog ureda Općinskoga državnog odvjetništva, svi zahtjevi nisu mogli biti zaprimljeni u istom danu. Oni će se predavati sljedećih 30 dana, sve dok se ne zaprimi i posljednji, ističe "Potrošač". U priopćenju, među ostalim, stoji da su sa svojim opunomoćenikom, odvjetnikom Mladenom Dragičevićem i odvjetnikom Nikšom Valjalom pripremili predaju 35 tisuća zahtjeva, koje su i donijeli pred Općinsko državno odvjetništvo kako bi ih ono zaprimilo.

NAŠICE - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Zlatko Tomčić rekao je danas pred oko 400 seljaka okupljenih na seminaru "Što seljaka čeka u Europskoj uniji - kako se prilagoditi" da nije upitno trebamo li ući u Uniju, nego kada i kako. "Mi sada imamo suglasje političara, a narod je u dilemi", rekao je Tomčić u Našicama na početku dvodnevna seminara koji je organizirao Hrvatski seljački savez. Istaknuo je kako o ulasku u Europsku uniju mora odlučiti hrvatski narod. Prije samo godinu dana prihvatljivost EU-a u javnosti je bila 82 posto, a sada je 50 posto, što je - smatra - zabrinjavajući podatak. Zato je nužan nacionalni konsenzus i svakodnevno informirati građane kako bi znali što ih zapravo čeka, rekao je Tomčić.

ČAKOVEC - Predsjednik međimurske Libre Željko Pavlic danas je u čakovečkom Domu sindikata uručio odluke o dodjeli stipendija 27-ero studenata iz Međimurske županije. Stipendije su dodijeljene na temelju raspisanog natječaja. Željko Pavlic tom je prigodom rekao da je Libra u Međimurju jedinstvena stranka koja većinu novca daje na izobrazbu, a odrekla se velikog dijela kojima se ostale stranke koriste za vlastitu promidžbu i, dodao je, "upitne apetite".

ILOK - Blagoslovom vinograda i običajima vezanim uz početak vinogradske godine u vinogradima Iločkih podruma na Vukovu i Principovcu, na iločkom području, danas je proslavljen blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinograda. Simboličnim rezanjem trsa vinove loze, saborska zastupnica i zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović označila je početak nove vinogradske godine u vinogradima Iločkih podruma na Vukovu.

FUŽINE - Iako je u Gorskom kotaru palo samo desetak centimetara snijega, većina turističkih objekata je popunjena. Koordinator turističkih ureda Gorskog kotara i direktor Turističkog ureda u Fužinama Marinko Jakovljević rekao je da u Gorskom kotaru ovog vikenda borave uglavnom domaći gosti, i to roditelji s djecom. U Gorskom kotaru ima oko 1500 postelja. Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana sve je bilo popunjeno, a potražnja za slobodnim mjestima bila je i pet puta veća od kapaciteta, rekao je Jakovljević. Dodao je kako se procjenjuje da je u vikendicama u Gorskom kotaru blagdane provelo još oko tisuću osoba.

PAKOŠTANE - Zadarskoj policiji prijavljeno je da je oštećen veliki plakat generala Ante Gotovine, postavljen u središtu Pakoštana, uz rivu. Prošle je noći razbijeno staklo iznad plakata, koji je dijelom i sam oštećen. Slučaj je prijavljen policiji. Šteta nije utvrđena, a kako se doznaje od zadarske Policijske uprave, tek će se obaviti razgovor s općinskim čelnicima, koji su i vlasnici plakata.

SPLIT - U Ogorju Donjem u solinskom zaleđu prošle je noći razbijena ploča borcima NOB-a iz toga kraja, postavljena na pročelju bivšega Zadružnog doma, danas mjesne prodavaonice, priopćila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Očevidom je utvrđeno da je bijela mramorna ploča, dugačka 120 i široka 100 centimetara, toliko razbijena čvrstim predmetom da se više ni jedno ime na njoj ne može pročitati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙