FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veća inteligencija, manja opasnost od samoubojstva

LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Mladim muškarcima kojipostižu dobre rezultate na testovima inteligencije prijeti manjaopasnost da će počiniti samoubojstvo nego onima koji su na istimtestovima postigli slabiji rezultat, otkrili su švedski znanstvenici.
LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Mladim muškarcima koji postižu dobre rezultate na testovima inteligencije prijeti manja opasnost da će počiniti samoubojstvo nego onima koji su na istim testovima postigli slabiji rezultat, otkrili su švedski znanstvenici.

U jednoj od nekoliko studija u kojima se procjenjivala veza između inteligencije i samoubojstva, znanstvenici sa švedskog Karolinska instituta otkrili su da muškarci koji postižu slabije rezultate na testiranjima inteligencije imaju tri puta veću vjerojatnost da si oduzmu život.

"Postoji jaka obrnuta veza između rezultata u testovima inteligencije o samoubojstva", kazao je Finn Rasmussen, profesor koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u "British Medical Journalu".

On i njegovi kolege ispitali su rezultate testova inteligencije 987.308 Šveđana koje su ispunjavali kada su išli služiti vojni rok i pokušali otkriti tko je od njih izvršio samoubojstvo. Gotovo 3.000 ispitanika starijih od 26 godina je počinilo samoubojstvo.

"Bolji rezultati testova povezani su s manjim rizikom za samoubojstvo", dodao je.

Zbog velikog broja ispitanika, ali i jake veze između rezultata i postotka samoubojstava malo je vjerojatno da su rezultati slučajni.

Znanstvenici tvrde da slabi rezultati testova mogu biti povezani s depresijom i shizofrenijom - dva poremećaja koja mogu dovesti do samoubojstva.

Također je moguće da su ljudi sa slabijom inteligencijom manje sposobni rješavati svoje probleme i mogu smatrati samoubojstvo rješenjem. Osobe koje postižu slabiji rezultat patile su od poremećaja u ponašanju kao djeca što također može povećati opasnost od samoubojstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙