FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicu nastavio raspravom o Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije za 2005., koji se predlaže kao dodatak Nacionalnom programu za pridruživanje EU-u. Po tom planu, koji je zastupnicima predočila ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatski bi sabor ove godine trebao donijeti 36 tzv. europskih zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnim stečevinama EU-a. Osim tih zakona trebao bi donijeti i 168 podzakonskih akata te 135 mjera iz Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Planom se predviđa da bi Hrvatska za postupak približavanja EU-u ove godine trebala izdvojiti oko 1,6 milijarda kuna, a po projekcijama iduće godine još gotovo dvije te 2007. 2,1 milijardi. Klubovi zastupnika su istaknuli potrebu kvalitetne zakonodavne pripreme za priključivanje Europskoj uniji kako bi se na najbolji mogući način zaštitili nacionalni interesi.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izrazio je danas zadovoljstvo što je sinoć Hrvatski sabor, konsenzusom svih parlamentarnih stranaka, donio dokumente važne za početak pregovora s Europskom unijom. Dodao je da još ostaje obveza imenovanja pregovaračkih timova te je najavio da intenzivne pripreme za njihovo utvrđivanje i konstituiranje. Sanader je naglasio kako će Vlada učiniti sve da se pregovori s EU otvore 17. ožujka, te pozvao sve resore i ministarstva da na vrijeme odrade svoj dio posla oko usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Unije.

ZAGREB - Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak najavio je danas na sjednici Vlade da bi se sredinom veljače mogla znati područja na kojima bi mogao krenuti screening, odnosno proces detaljne usporedbe usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU. Dodao je da sredinom veljače kreće nova runda tehničkih priprema za početak pregovora. Drobnjak je kazao da pregovori u užem smislu o pojedinim poglavljima - ukupno ih je 36, počinju tek nakon screeninga. Službena potvrda svih 36 poglavlja očekuje se 2. veljače kada će Europska komisija usvojiti okvir za pregovore.

ZAGREB - Hrvatski nogometni savez dobio je danas Vladinu suglasnost da se zajedno s Nogometnim savezom Mađarske kandidira za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva -EURO 2012. Suglasnost Vlade jedan je od bitnijih dokumenata tog projekta, a rok za prijavu zemlje kandidata je 31. siječnja ove godine. Na EURO 2012., od 10. lipnja do 8. srpnja, natjecalo bi se 16 reprezentacija i odigrala 31 utakmica. Budu li Hrvatska i Mađarska domaćini EURO 2012., prvenstvo bi počelo igrama u skupinama, njih četiri. Od toga bi se utakmice po dviju skupina igrale u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Hrvatska bi, u tom slučaju, morala rezervirati četiri stadiona, a za sada se predviđaju stadioni u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru prozvala HDZ da se služio pritiscima kako bi njihov prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva za premijera Ivu Sanadera i ministra u ostavci Miomira Žužula skinuo s dnevnog reda saborske sjednice, i to, tvrdi, jer se boje onoga što bi povjerenstvo utvrdilo. Upitana je li na djelu 'velika koalicija' HDZ-a i SDP-a, budući da se te stranke protive osnivanju povjerenstava, Pusić je odgovorila da je oko povjerenstava sigurno riječ o koaliciji dvije najjače stranke. Na novinarski upit kako će se neslaganje sa SDP-om oko povjerenstava odraziti na mogućnost koaliranja HNS-a i SDP-a na lokalnim izborima, Pusić je kazala da će se to vidjeti na izborima.

ZAGREB - Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić predvodio je jutros u zagrebačkoj džamiji molitvu Bajram-namaz u prigodi početka velikoga muslimanskoga blagdana Kurban-bajrama, koji se slavi četiri dana. U čestitki vjernicima Omerbašić je podsjetio kako je Kurban-bajram blagdan darivanja, solidarnosti i pomoći siromašnim vjernicima te pozvao vjernike na hadž, hodočašće u Meku, na brdo Arefat, na kojemu je Muhamed održao svoj zadnji govor. Omerbašić je podsjetio na solidarnost u islamskoj zajednici koju su vjernici pokazali prikupljajući pomoć za ugrožene u jugoistočnoj Aziji.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je pozvalo svih 13 kandidata, koji su sudjelovali u izboru za predsjednika Republike Hrvatske da dostave podatke o visini i izvorima sredstava utrošenih za izbornu promidžbu do 31. siječnja u ponoć, kada istječe rok za podnošenje izvješća. Državno izborno povjerenstvo u priopćenju napominje da je to obveza svim kandidatima prema Zakonu o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike Hrvatske.

ZAGREB - Na kraju 2004. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je evidentirano 317.577 nezaposlenih osoba, što je za 1,5 posto ili za 4.791 osobu više u odnosu na prethodni mjesec, a za 1.107 osoba ili tek 0,3 posto manje nego u prosincu 2003. Prosinac je peti mjesec zaredom u 2004. godini u kojem se bilježi povećanje nezaposlenosti na mjesečnoj razini, što se može povezati i sa sezonskim kretanjima. No, porast registrirane nezaposlenost koja je počela rasti u kolovozu, po ocjenama nekih analitičara, mogla bi upućivati i na kraj procesa smanjenja registrirane nezaposlenosti koji je bio pokrenut novim procedurama za prijavu nezaposlenih uvedenim 2002.

ZAGREB - Po podacima Šumarskoga instituta u Jastrebarskom šume jele i hrasta lužnjaka, dvije gospodarski najvrjednije šume u Hrvatskoj, izvrgnute su najvećem sušenju. Prošle godine utvrđena je znatna oštećenost jela, od 86,5 posto, napominje se u izvješću Šumarskog instituta u Jastrebarskom, koje je poslano Institutu za svjetske šume u Hamburgu. Znatno je oštećen, 18,3 posto, i hrast lužnjak, najvažnija sastojina listopadnih šuma u Hrvatskoj. Po dosadašnjim izvješćima prosječna oštećenost šuma u Hrvatskoj viša je nego u Europi, a uzroci oštećenja su nepovoljne klimatske prilike, osobito suša, kukci i biljne bolesti, gljive, onečišćenje zraka i šumski požari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙