FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Vježbe i dijete pojačane vitaminima, voćem i povrćem pomažu starijim psima da nauče nove trikove i drže ih živahnima, pokazala je studija za koju znanstvenici tvrde da bi mogla pomoći i ljudima. Biglovi koji su imali pojačanu prehranu, redovitu vježbu ili oboje bolje su učili nove trikove nego psi koji su se hranili uobičajeno i kojima je dopušteno izležavanje, objavili su američki znanstvenici. Psi su slični ljudima u prehrambenim potrebama i načinu probave, tako da ova otkrića imaju dosta značenja za ljude, kazala je Molly Wagster s Nacionalnog instituta za starenje koje je financiralo istraživanje. Psi također mogu razviti pamćenje, a njihovi problemi u učenju dok stare isti su kao i kod ljudi.

LONDON - Afrički fosili nekih od najstarijih ljudskih predaka, koji su živjeli prije približno 4,5 milijuna godina, mogli bi popuniti neke praznine u najranijoj fazi ljudske evolucije, objavili su u srijedu znanstvenici. Ostaci Ardipithecusa ramidusa pružit će uvid u život bića koja su živjela prije približno šest do osam milijuna godina, nedugo nakon rascjepa evolucijske linije iz koje su se poslije razvile čimpanze. Paleoantropolog Sileshi Semaw sa Sveučilišta Indiana izjavio je kako je riječ o vrlo važnom otkriću koje dokazuje da su hominidi prije 4,5 milijuna godina hodali uspravno na dvije noge. Vjeruje se da su Ardipitechusi najstariji rod hominida nakon odvajanja čimpanza iz evolucijske linije. Nedavno su otkriveni hominidni fosili stari oko 5,5 milijuna, a pripisuju se novoj vrsti nazvanoj Ardipitechus kadabba, koja je nešto starija od Ardipithecusa ramidusa.

KAIRO - Egipatski arheolozi pregledat će mumiju faraona Ramzesa II. ne bi li dokazali da je upravo on bio faraon koji je egipatske Židove otjerao u egzodus, objavila je u srijedu nacionalna novinska agencija MENA. U toj se vijesti prenose riječi Zahija Hawassa, glavnoga tajnika Vrhovnoga vijeća za starine koji je rekao da će, nakon što je skenirana Tutankaonova mumija, pregledati i Ramzesove ostatke. Dometnuo je da je svrha proučavanja mumije Ramzesa II. traženje uzroka smrti i potvrde da je on bio faraon egzodusa. Hawass tvrdi da opisi toga faraona u Kuranu odgovaraju razdoblju Ramzesove vladavine u doba 18. dinastije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙