FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstojećeg vikenda oko 170 tisuća hrvatskih građana kreće na skijanje

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Predstojećeg vikenda, 22. i 23.siječnja, na hrvatskim se graničnim prijelazima mogu očekivati gužvebudući će na austrijska, talijanska i slovenska skijališta krenuti oko170 tisuća hrvatskih građana, većinom obitelji s djecom.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Predstojećeg vikenda, 22. i 23. siječnja, na hrvatskim se graničnim prijelazima mogu očekivati gužve budući će na austrijska, talijanska i slovenska skijališta krenuti oko 170 tisuća hrvatskih građana, većinom obitelji s djecom.

Čulo se to na današnjoj konferenciji za novinare Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Time zapravo u inozemnim skijaško-zimskim centrima počinje tzv. veliki hrvatski skijaški tjedan povezan sa terminom ovogodišnjih zimskih školskih praznika (24. do 30. siječnja).

U tom će tjednu, kako je kazao predsjednik UHPA-e Ivan Pukšar, iz Hrvatske na skijanje i druge oblike zimskog odmora putovati 85 do 90 posto od ukupnih 200 tisuća hrvatskih građana, koliko će ih po procjenama UHPA-e ove zimske sezone na skijanje.

Oko 40 posto ukupnih putnika na skijanje će posredstvom hrvatskih putničkih agencija, i to većinom na sedmodnevni boravak, što je za agencije porast od 5 do 10 posto u odnosu na prošlogodišnju zimsku sezonu.

Pukšar napominje da je to nešto skromniji porast nego lanjskih godina povezujući to sa ovogodišnjim terminom školskih praznika (zadnji tjedan siječnja) u kojemu su, kako kaže, cijene i do 10 posto više nego su u prva dva tjedna siječnja.

Stoga je UHPA predložila Ministarstvu obrazovanja da za iduću školsku godinu zimske praznike "vrati" na prošlogodišnji termin 26. prosinca do 15. siječnja, jer su tada cijene povoljnije i više bi obitelji i školske djece moglo na skijanje.

Kao najpopularnija ski odredišta među hrvatskim skijašima Pukšar je izdvojio Austriju (Koruška), gdje će ih putovati njih 45 do 50 posto, a slijedi Italija (Kronplatz) te Slovenija (Kranjska gora i Rogla). Nešto manje se putuje u Češku, Slovačku i Francusku, a ove je godine posebno u trendu i Jahorina te neka drugi centri u BiH. Posebno zanimanje za odlazak na skijanje agencije su zabilježile u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji.

Većina skijaša svoje putovanje rezervira i do dva mjeseca prije odlaska na put, plaćanje je najćešće na više mjesečnih rata, preko kreditnih kartica ili čekova, koje koristi gotovo 90 posto agencijskih ski putnika.

Ističe i da sve više hrvatskih skijaša svoje putovanje na snijeg rezervira putem Interneta te da još uvijek većina putuje individualno, pri čemu spominje i oko 10 postotni udjel tzv. crnog skijanja preko "nelegalnih" organizatora putovanja.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙