FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

GRANADA - Španjolska će u suradnji s Dominikanskom Republikom pokušati DNK analizom utvrditi gdje stvarno počivaju zemni ostaci Kristofora Kolumba, objavio je španjolski znanstvenik Jose Antonio Lorente sa sveučilišta u Granadi. Lorente će ekshumirati ostatke iz grobnice u Dominikanskoj Republici. Međutim, prema drugoj teoriji Kolumbo je zapravo pokopan u katedrali u Sevilli na jugu Španjolske. Kolumbo je umro 1506. godine u španjolskome gradu Valladolidu odakle su se njegovi ostaci "šetali" od samostana u Sevilli, preko Santo Dominga, kako bi mu se ispunila želja da bude pokopan u Americi, do Havane i na kraju ponovo Seville. Pomutnju u cijelu priču unijelo je otkriće urne u Santu Domingu s natpisom: "Slavni i uvaženi muž, don Kristofor Kolumbo". Dominikanska Republika tada je slavodobitno zaključila da su Španjolci pogrešne kosti ponijeli iz Havane te je slavnome moreplovcu podignula monumentalni spomenik.

LOS ANGELES - Bivša holivudska diva Virginia Mayo umrla je u ponedjeljak nakon duge bolesti u Thousand Oaksu u Kaliforniji u dobi od 84 godine. Filmska zvijezda 40-ih i 50-ih godina bila je partnerica slavnim glumcima kao što su Bob Hope, Danny Kaye, Gregory Peck, Paul Newman, Burt Lancaster, Kirk Douglas i Ronald Reagan. Ta prekrasna plavuša počela je karijeru kao plesačica u vodviljima a poslije je bila glumica u više od 40 filmova, među kojima su "Usijanje" s Jamesom Cagneyom te 1949. "Uvijek ih ostavi nasmijane". Jednim od njezinih najboljih filmova smatra se ostvarenje "Najljepše godine našeg života" iz 1946. Williama Wylera.

MADRID - Španjolska katolička crkva objavila je da kondomi imaju mjesto u široj strategiji suzbijanja AIDS-a, utemeljenoj ponajprije na vjernosti i apstinenciji od seksa. U očitom raskoraku s tradicionalnim crkvenim učenjem, glasnogovornik Španjolske biskupske konferencije Juan Antonio Martinez Camino rekao je kako postoje znanstveni dokazi da kondomi mogu pridonijeti sprječavanju širenja te zarazne bolesti. Nakon sastanka s ministricom zdravstva Elenom Salgado, glasnogovornik je istaknuo da nedavna studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet potvrđuje koristi integralnog pristupa suzbijanju bolesti, u koji spadaju i uporaba kondoma i suzdržavanje od seksa. "Crkva je vrlo zabrinuta i zainteresirana za taj problem, a njezina stajališta poduprta su znanstvenim dokazima, poput onoga iz časopisa Lancet", rekao je Martinez Camino. Službena Katolička crkva zauzima se za zabranu uporabe kondoma, jer ga smatra oblikom kontracepcije i drži da je apstinencija, čak i među bračnim parovima, najbolji način za spriječavanje širenja AIDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙