FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska zastupnica se vratila u parlament unatoč prijetnjama

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Zastupnica nizozemskog parlamentasomalijskog podrijetla Ayaan Hirsi Ali vratila se u utorak na rad uparlament nakon dvomjesečnog skrivanja zbog prijetnji ubojstvom,javljaju mediji.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Zastupnica nizozemskog parlamenta somalijskog podrijetla Ayaan Hirsi Ali vratila se u utorak na rad u parlament nakon dvomjesečnog skrivanja zbog prijetnji ubojstvom, javljaju mediji.

Hirsi Ali je koscenaristica dokumentarnog filma o teškom položaju žena u islamskom društvu što ga je snimio nizozemski redatelj Theo van Gogh i koji je zbog tog filma ubijen u Amsterdamu.

Nizozemska zastupnica i aktivistica za ženska prava prvi je put dobila tjelohranitelje prije dvije godine kada je kritički progovorila o obrezivanju žena, javlja Radio Netherlands.

Jedanaestminutni film priča je o muslimanki prisiljenoj na brak s muškarcem koji je tuče, dok je vlastiti ujak siluje a u filmu je prikazano i žensko tijelo s dijelovima teksta iz Kurana kojima se, tvrdi se u filmu, dopušta fizičko kažnjavanje žena.

Za ubojstvo je optužen marokansko-nizozemski militant, a u redateljevo tijelo bio je zaboden nož s pismom adresiranim na Hirsi Ali koju islamisti optužuju da "terorizira muslimane i islam".

Nakon van Goghova ubojstva u studenome obavještajne službe prebacile su ju u inozemstvo u vrijeme istrage aktivnosti muslimanskih fundamentalista u Nizozemskoj.

Prema agenciji Reuters, Hirsi Ali je razbjesnila muslimane otvorenom kritikom njihovih običaja, nazivajući islam "nazadnim", a za proroka Muhameda kazala je da je prema zapadnim standardima bio perverzan i tiranin.

Nekoliko je muslimanskih organizacija kazalo da je Hirsi Ali, koja je svoju domovinu Somaliju napustila bježeći pred dogovorenim brakom, traumatizirana vlastitom prošlošću i da je uvrijedila gotovo milijun muslimana u Nizozemskoj, odnosno 6 posto stanovništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙