FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament ratificirao Ustav

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Europski parlament velikom jevećinom u srijedu dao potporu nacrtu Europskog ustava koji će stupitina snagu tek kada ga ratificira svih 25 zemalja članica.
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Europski parlament velikom je većinom u srijedu dao potporu nacrtu Europskog ustava koji će stupiti na snagu tek kada ga ratificira svih 25 zemalja članica.

Euro-zastupnici poduprli su ustav s 500 glasova za, 137 protiv i 40 suzdržanih. Glasovanje Parlamenta nije obvezujuće ali će služiti kao ključna referenca za 23 zemlje članice koje još trebaju ratificirati Ustav, mnoge od njih referendumom.

Europski ustav trebaju ratificirati sve zemlje članice do jeseni 2006. godine, bilo parlamentarnim postupkom ili nacionalnim referendumom.

Parlamenti dviju zemalja ustav su već izglasali - Litva u studenom 2004. godine, a Mađarska u prosincu.

Dosad se deset zemalja izjasnilo da će održati referendum, od kojih je prvi na redu Španjolska 20. veljače, a potom Luksemburg 10. srpnja. Francuska i Nizozemska referendum bi trebale održati u prvoj polovici 2005., Danska početkom 2006., a Poljska i Češka još nisu odredile datum.

Račun za proslave vezane uz usvajanje europskog ustava u Europskom parlamentu iznosit će za tjedan dana ukupno 191.000 eura.

Europski parlament potrošit će također ukupno 340.000 eura za informacijsku kampanju o ustavu kroz sljedeće dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙