FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader i čelnici svih parlamentarnih stranaka nastavljaju razgovore vezane uz pripreme za pregovore o priključenju Hrvatske Europskoj uniji. Početak razgovora najavljen je za 12,30 sati. Sanader je na dosadašnjim sastancima s partnerima postigao konsenzus o tome da je priključenje Europskoj uniji projekt od nacionalnog značenja i da na njemu ne treba voditi političke utakmice. Dogovoreno je i da glavni hrvatski pregovarač s EU bude Vladimir Drobnjak, a šefica hrvatskog pregovaračkog tima ministrica Kolinda Grabar Kitarović. Sastanak premijera i predstavnika stranaka održava se dan nakon što se Sanader u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom.

ZAGREB - Oko 59.000 zaposlenih u zdravstvu sutra će imati priliku izjasniti se na referendumu o prihvaćanju Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za djelatnost zdravstva, koji će se provoditi između sedam i 21 sat u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, izjavila je danas Hini predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek. Referendum organiziraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i četiri sindikata zdravstva koja su potpisala Ugovor 8. prosinca s ministrom Andrijom Hebrangom. Da bi referendum bio valjan na njega mora izaći 20.000 glasača, a da bi bio prihvaćen za GKU se mora izjasniti oko 10.000 zaposlenih u zdravstvu, kazala je Avberšek. Prvi rezultati očekuju se u petak.

ZAGREB - Glumci Teatra ITD odlučili su uputiti svekolikoj javnosti peticiju za spas ITD-a kako bi se uredio njegov status kao gradskoga kazališta, izvijestila je danas zagrebačka agencija Presscut. U tijeku manifestacije "Dobrodošli u ITD, otvoren za sve", koja se održava od 17. do 23. siječnja, u predvorju Teatra ITD glumci će prikupljati potpise za spas svoje kazališne kuće. Ansambl Teatra ITD odlučio je također na jučerašnjoj sjednici pozvati svoje dugogodišnje gledatelje da ih podupru u tom nastojanju.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorac smatra da je osnivanje Katoličkoga sveučilišta znak da u Hrvatskoj dolazi vrijeme u kojemu će studentima biti omogućen veći izbor sveučilišta na kojemu će studirati. Ministarstvo će Katoličko sveučilište logistički poduprijeti, izjavio je Primorac, dodavši kako se u svijetu privatna sveučilišta financiraju sama, a iznimno, ako je posrijedi nacionalni interes zbog izrazite kvalitete programa studiranja na tim sveučilištima, u njihovu financiranju mogu sudjelovati i ministarstva, što je u tom slučaju i njihova obveza. Ministar je istaknuo da osobno potpuno podupire osnutak Katoličkog sveučilišta.

ZAGREB - Ukupni inozemni dug Hrvatske krajem listopada 2004. godine iznosio je 27,35 milijardi američkih dolara, što u odnosu na kraj 2003. predstavlja povećanje za blizu 3,8 milijardi dolara ili za 15,9 posto nominalno, podaci su Hrvatske narodne banke. To je znatno sporiji rast inoduga nego u godini prije, budući da je u prvih deset mjeseci 2003. inozemni dug zabilježio povećanje za 5,6 milijardi dolara ili za 36,3 posto odnosu na kraj 2002.

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave prošle su godine obavili nadzor 16.605 pravnih ili fizičkih osoba, te 'pronašli' više od 1,13 milijardi kuna neprijavljenih poreznih obveza, priopćila je Porezna uprava Ministarstva financija. Toliki je, naime, iznos novoutvrđenog proračunskog prihoda, odnosno razlika između onoga što su porezni obveznici prijavili i onoga što je utvrdila inspekcija, a što su obveznici "zaboravili" prijaviti Poreznoj upravi. Prošle je godine samo za obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te za zapošljavanje u proračun uplaćeno 29,5 milijardi kuna, što je 7,5 posto više nego godinu prije, a još treba uplatiti 93,9 milijuna kuna obveznih doprinosa i kamata.

SPLIT - Predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik Zvonimir Puljić na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da Poticana stanogradnja (POS) u Splitu mora ići dalje. U Poglavarstvu tvrde da žele POS, ali ništa ne čine za to, tako da su njihove izjave "čista kamuflaža i ostavljaju dojam kako zapravo čine sve da POS u Splitu propadne i da se atraktivna lokacija na Brodarici komercijalizira", ustvrdio je. Po njegovim riječima, koalicijska splitska vlast, predvođena SDP-om, svjesno stvara još jedan skandal, a galama koju dižu oko POS-a možda je povezana s interesima nekih lobija u gradu da se stanovi na Brodarici prodaju za više od 907 eura po četvornom metru, kolika je gornja cijena po Zakonu o POS-u.

ZAGREB - Slab potres s epicentrom 130 kilometara jugozapadno od Zagreba zabilježen je u noći na utorak, u 2 sata i 34 minute, priopćila je Seizmološka služba. Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je dva do tri stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se slabo osjetio u Rijeci i okolici. U zadnjih mjesec dana javnost je obaviještena o četiri zabilježena potresa u Hrvatskoj, dva u Sloveniji i o jednom u Bosni i Hercegovini.

RIJEKA - Više od polovice radnika u hrvatskim brodogradilištima, njih 56 posto, razmišlja o odlasku u inozemstvo, a gotovo svaki drugi, ili 43 posto, već je dobio ponudu za rad u stranim brodogradilištima, zaključci su istraživanja koje je provela zagrebačka agencija za istraživanje tržišta Target. Istraživanje "Prekogranične radne migracije: Hrvatska - Italija s naglaskom na brodogradnju" pokrenuo je zagrebački ogranak Međunarodne organizacije za migracije u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. U izvješću o istraživanju procjenjuje se da je radnih migranata među hrvatskim radnicima deficitarnih brodograđevnih zanimanja između 24 i 56 posto ili od 1100 do 2600 radnika.

ZAGREB - U Hrvatskoj ima 3,14 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je tek jedna trećina u funkciji, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koje će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Njima se predlaže uvođenje poreza na neobrađenu zemlju, kao i to da se obradivo poljoprivredno zemljište u državnom i privatnom vlasništvu, koje se ne obrađuje, da na iskorištavanje fizičkoj i pravnoj osobi na osnovu zakupa uz naknadu tržišne vrijednosti vlasniku zemljišta najviše tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙