FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na sjeveru Europe tri tisuće polarnih medvjeda

OSLO, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Oko tri tisuće polarnihmedvjeda živi uz Barentsovo more na sjeveru Europe, vidi se izrezultata prvoga popisa tih životinja kojim se željela ocijenitinjihova osjetljivost na zagađenje i topljenje leda.
OSLO, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Oko tri tisuće polarnih medvjeda živi uz Barentsovo more na sjeveru Europe, vidi se iz rezultata prvoga popisa tih životinja kojim se željela ocijeniti njihova osjetljivost na zagađenje i topljenje leda.

Istraživanje su proveli Rusi, Norvežani i Britanci, a pokazalo je da je broj medvjeda u regiji pri dnu prethodne grube procjene od tri do pet tisuća.

Ipak, "oko tri tisuće životinja relativno je velik broj u biološkim relacijama", kaže u priopćenju norveško ministarstvo zaštite okoliša. Riječ je o 12 posto od ukupnoga broja od 25 tisuća polarnih medvjeda u svijetu.

"Taj nam popis daje dobro polazište za dalju zaštitu te životinje. Znamo da su polarni medvjedi izloženi zagađivačima iz okoliša i klimatskim promjenama na Arktiku", rekao je ministar Knut Arild Hareide.

U studenome je osam država sastavilo izvještaj prema kojemu se arktičko područje zagrijava dvostruko brže od ostatka Zemlje, a većina znanstvenika smatra da je za to krivo gomilanje stakleničkih plinova nastalih izgaranjem fosilnih goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙