FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliko zanimanje za predsjedničke izbore u RH-mediji

BERLIN, 17. siječnja 2005. (Hina) - Njemački mediji u ponedjeljakuglavnom su opširnim agencijskim izvješćima popratili ishod drugogkruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.
BERLIN, 17. siječnja 2005. (Hina) - Njemački mediji u ponedjeljak uglavnom su opširnim agencijskim izvješćima popratili ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Pobjedu Stjepana Mesića nad kandidatkinjom vladajućeg HDZ-a Jadrankom Kosor, njemački mediji okarakterizirali su kao udarac za vladajuću koaliciju premijera Ive Sanadera koji se nadao da će pobjedom na predsjedničkim izborima HDZ "preuzeti sve važne političke položaje u zemlji", piše dnevnik "Sueddeutsche Zeitung".

List dodaje da je Mesić u predizbornoj kampanji isticao svoju ulogu u izlasku Hrvatske iz međunarodne izolacije dok je Kosor igrala na kartu domoljublja. Dnevnik međutim zaključuje da se politički ciljevi oba kandidata, a to su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dobri odnosi sa SAD-om te suradnja s Haškim tribunalom, previše ne razlikuju.

I "Spiegel Online" i dnevnik "Die Welt" ističu da je osnovno Mesićevo obećanje biračima za novi petogodišnji mandat ulazak Hrvatske u Europsku uniju a oba medija navode da je to planirano za 2009.

"Frankfurter Allgemiene Zeitung" navodi da je Mesić političar koji "polarizira svoj narod" jer je za jedne "političar starog komunističkog kova" a za druge proeuropski političar koji je jedini u stanju svoju zemlju izvući iz izolacije. List međutim navodi da hrvatski Ustav predsjedniku ne daje puno prostora za djelovanje.

"Die Welt" zaključuje da je Mesić "srca svojih sugrađana" osvojio prije svega "nekompliciranom i duhovitom prirodom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙