FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin obilježio obljetnicu ustanka protiv Stasija

BERLIN, 15. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Njemačka državna tajnica zakulturu Christina Weiss prisjetila se na prigodnoj svečanosti uBerlinu "hrabrog" ustanka pobunjenika koji su prije petnaest godina ujurišu zauzeli glavni stožer tajne policije Demokratske RepublikeNjemačke, Stasi.
BERLIN, 15. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Njemačka državna tajnica za kulturu Christina Weiss prisjetila se na prigodnoj svečanosti u Berlinu "hrabrog" ustanka pobunjenika koji su prije petnaest godina u jurišu zauzeli glavni stožer tajne policije Demokratske Republike Njemačke, Stasi.

"Istočnonjemački građanski pokret uspio je zahvaljujući svojoj upornosti otvoriti spise Stasija i spriječiti uništavanje dokumenata o špijunaži", podsjetila je državna tajnica.

Točno prije 15 godina, 15. siječnja 1990. tisuće prosvjednika navalilo je na zgradu ministarstva državne sigurnosti ("Staatssicherheit") u ulici Normanstrasse, u istočnom Berlinu.

Nijedan narod u bivšem istočnom komunističkom bloku nije bio pod tolikim nadzorom kao što su to bili istočni Nijemci: na 180 stanovnika dolazio je jedan agent Stasija, dok je u SSSR-u jedan agent KGB-a, sovjetskih tajnih službi, dolazio na 595 stanovnika.

Bilježili su se i tajno snimali svi aspekti svakodnevice građana, napose njihovi kontakti s inozemstvom, a agenti su uhodili čak i članove vlastite obitelji.

No u siječnju 1990., dva mjeseca nakon pada Berlinskog zida, tajni su agenti shvatili da je sve svršeno, pa su počeli uništavati svoje životno djelo, Stasijeve spise.

Nakon toga o dokumentima Stasija skrbi služba koja odgovara vladi i koju predvodi Marianne Birthler iz stranke Zelenih. Prema njezinim riječima, razvrstavanje dokumenata još nije gotovo i moglo bi donijeti neka "iznenađenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙