FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistanske vlasti strahuju o "ukrajinskog sindroma"

BIŠKEK, 14. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kirgistanske vlasti uvelesu oštra nova pravila za suzbijanje uličnih prosvjeda, očito zbograsta nervoze i straha od masovnih prosvjeda nalik onima u Ukrajini iGruziji na kojima su srušeni tamošnji autoritarni režimi.
BIŠKEK, 14. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kirgistanske vlasti uvele su oštra nova pravila za suzbijanje uličnih prosvjeda, očito zbog rasta nervoze i straha od masovnih prosvjeda nalik onima u Ukrajini i Gruziji na kojima su srušeni tamošnji autoritarni režimi.

Kirgistan, planinska država u središnjoj Aziji koja je ostala u orbiti Moskve više od desetljeća nakon neovisnosti, održat će parlamentarne izbore krajem veljače i predsjedničke izbore u listopadu.

Oporba je već zaprijetila predsjedniku Askaru Akajevu revolucijom.

Međutim, prosvjedi kirgistanske oporbe koji okupljaju nekoliko stotina pristaša nisu ni blizu masovnim demonstracijama održanim u Gruziji pretprošle i u Ukrajini prošle godine.

Glasnogovornik Akajeva optužio je neimenovane strance za raspirivanje nemira. Njegove izjave pokazuju nervozu koja se pojavila u zemljama bivšeg SSSR-a nakon što je "narančasta revolucija" u Ukrajini dovela na vlast prozapadnog političara.

Gradonačelnik glavnog grada Biškeka, Medetbek Kerimkulov, izjavio je na državnoj televiziji u četvrtak kasno navečer da će organizatori skupova biti obavezni izvijestiti vlasti o prosvjedu pismenim putem deset dana unaprijed i navesti broj sudionika.

Ako vlasti odobre skup, on se mora održati na nekom manjem trgu, rekao je. Ranije su organizatori mogli usmeno izvijestiti vlasti o svojim planovima.

Gradonačelnik je rekao da su uvedena nova pravila za prosvjede s ciljem "osiguravanja doličnih izbora i očuvanja mira i zakona".

Akajev (60) vodi osiromašenu zemlju s pet milijuna stanovnika od 1990. Njegov imidž demokrata u autokratskoj regiji umrljan je nakon zatvaranja jednog oporbenog čelnika optuženog za pronevjeru 2001. godine. Oporba tvrdi da je ta optužnica izmišljena.

Oporbeni političari strahuju da bi Akajev mogao tražiti rupu u zakonu kako bi ostao na vlasti nakon što njegov posljednji mandat istekne u listopadu, iako je obećao da će odstupiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙